Schitul românesc de la Iordan va fi redat Patriarhiei Române după 50 de ani

6 August 2016
La aproape jumătate de secol de la distrugerea schitului românesc de la Iordan, în timpul conflictului armat dintre Israel și Alianța statelor arabe (Egipt, Iordania și Siria), au fost demarate pregătirile pentru deminarea și deschiderea zonei, lucrări ce sunt programate să înceapă la începutul anului 2017.

În urma izbucnirii conflictului armat din anul 1967, biserica Schitului Românesc și clădirea care adăpostea chiliile viețuitorilor au fost deteriorate devenind nelocuibile, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis. Autoritățile israeliene au minat terenul și au ridicat un gard de demarcație. În prezent, regiunea este declarată zonă militară închisă, pe o distanță de 5 km de la râul Iordan spre interiorul țării, accesul făcându-se doar sub escortă militară, scrie basilica.ro.

În anul 2015, cele opt Biserici care dețin teren în această zonă, printre care și Biserica Ortodoxă Română, au format un comitet de inițiativă în vederea identificării unei soluții de deminare și deschidere a zonei. În acest sens, a fost identificată și aleasă o firmă specializată în operațiunile umanitare de înlăturare a minelor din fostele zone de război.

De istoria Schitului Românesc de la Iordan se leagă și personalitatea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Cuviosul Ioan Iacob, originar din Crăiniceni, jud. Botoșani, a fost egumenul acestui așezământ monahal în perioada 1947-1952.
Share