Școala de vară la Parohia Ortodoxă „Cuvioasa Paraschiva” din Alba Iulia

16 August 2016
Imaginea a fost ștearsă.Parohia Ortodoxă „Cuvioasa Paraschiva” a desfăşurat în perioada 1 – 14 august 2016a treia ediţie a Școlii de vară pentru copiii din parohie. Pe parcursul celor două săptămâni, 85 de copii cu vârste cuprinse între 5-12 ani și-au petrecut o parte din zi într-un mod constructiv, creativ, dar și distractiv, sub atenta coordonare a unei echipe de animatoriprofesionişti. Activitatea s-a înscris în programul-cadrul pe care Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei îl derulează pentru a marca Anul 2016 ca An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox din Patriarhia Română.

Programul a fost alcătuit în funcție de profilul și vârsta participanților și a constat din:rugăciunea de dimineaţă, relatări pentru copii din Sfânta Scriptură, curs de limba franceză (prima săptămână) şi de limba engleză (a doua săptămână), jocuri de dezvoltare personală, de comunicare şi de team-building, atelier de creaţie (activităţi de lucru manual şi abilităţi practice şi tehnici de pliere a hârtiei – quilling şi origami), atelier de pictură (desene cu tematici diverse şi pictură de icoane pe sticlă), activități sportive şi concursuri, repetiţii pentru concertul de pricesne din data de 15 august 2016, închinat Maicii Domnului, Toy’sDay (confecţionare de jucării din materiale reciclabile) şi lansare de lampioane în seara zilei de 14 august 2016.

La buna desfășurare a Școlii de vară au contribuitpreoţii slujitori și 14voluntari din parohie (opt profesori, doiliceeni şi patru studenţi),care au participat zi de zi la program, ocupându-se cu mare dăruire de fiecarecopilîn parte. În mediul extraordinar oferit de curtea bisericii parohiale, precum şi în sala de sport a Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa”, copiii au fost ajutați de către animatori să se exprime artistic și să comunice, să-și descopere calități și înclinații în diferite expresii ale artei, să se roage, să se joace și să lege prietenii, ducând mai departe amintirea acestor zile frumoase petrecute împreună. Implicarea voluntarilor a reprezentat o provocare deopotrivă pentru participanţi şi organizatori, deoarece voluntarii au avut ocazia de a interveni activ în viața comunității şi au reuşit să ofere un model de pastorație a copiilor şi a tinerilor, realizată chiar de către tineri.

În perioada copilăriei şi a tinereţii se conturează și direcționează întreaga viață a persoanei umane, precum şi relaţia cu Dumnezeu şi cu semenii. Acesta este motivul pentru care misiunea cu cei mai mici dintre creştini reprezintă o prioritate a Bisericii, care îi întâmpină cu brațele deschise, iubindu-i și acceptându-i așa cum sunt, şile oferă ca model de viaţă pe Mântuitorul Iisus Hristos. Prin activităţile catehetice, culturale şi educative ce se desfăşoară în spaţiul bisericii, copiii valorifică cei mai frumoşi ani ai vieţii lor, luând contact cu prezența și lucrarea lui Dumnezeu în lume și în viața lor şi folosind timpul pe care îl au în mod eficient. Totodată, aceste activităţi oferă posibilitatea preoţilor slujitori şi animatorilor implicaţi să înțeleagă mai profund nevoile micilor parohieni și nivelul vieții spirituale a acestora, să comunice cu ei, dar şi să ofere chei originale de înţelegere a realităţii, în lumina valorilor spirituale mărturisite și păstrate în Sfânta Biserică.

Evenimentul desfăşurat în primele două săptămâni a lunii august 2016 în parohia albaiuliană ocrotită de către „Cuvioasa Paraschiva” constituie, pe de o parte, răspunsul Bisericii față de nevoile copiilor şi a tinerilor și, pe de altă parte, împărtășirea darurilor miunate ale copilăriei şi tinereții către întreaga comunitate. El a fost susţinut de o serie de parteneriate pe care parohia le-a încheiat, în vederea bunei desfăşurări a atelierelor de lucru, cu Centrul de Resurse „Academia Doamnelor”, cu firma CORA şi cu Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia, care au contribuit, fiecare în parte, la reuşita proiectului. De altfel, parohia „Cuvioasa Paraschiva”vine mereu în întâmpinarea nevoilor și preocupărilor credincioşilor săi, încă de la cele mai fragede vârste, susţinând misiunea încredinţată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu prin rugăciune continuă, devotament şi implicare, pentru progresul spiritual al creştinilor ortodocşi din zonă.

Pr. Florin-Spiridon CroitoruImaginea a fost ștearsă.
Share