Şcoală de vară în parohia Mătişeşti

16 August 2016
Ȋn perioada 1 - 6 august 2016 a avut loc în satul Mătişeşti, comuna Horea, prima ediţie a Şcolii de vară, organizată de Asociaţia Culturală “Pui de moţ’’ si Parohia Ortodoxă Mătişeşti, cu sprijinul Şcolii generale Horea, al unor voluntari si al unor sponsori locali care doresc sa rămână anonimi. Şcoala de vară se doreşte a fi o iniţiativă de reîntoarcere la adevăratele valori, româneşti si moţeşti, și de cultivare a respectului faţă de tradiţie, în rândul copiilor de vârstă şcolară, prin cunoaşterea meseriilor tradiţionale din Ţara Moţilor si cultivarea gustului faţă de activitatea creativă şi în aer liber.

Ȋndepărtarea copiilor de televizor si computer şi atragerea lor ȋn activităţi creative: pictură, sculptură şi prelucrare tradiţională a lemnului, confecţionarea păpuşilor si realizarea unei piese de teatru de păpuşi, culegerea si prelucrarea fructelor de pădure, ecologizarea străzii principale a satului, jocul sportiv, apropierea prin joc si muzică de o limbă străină , constituie baza acestui proiect.

La atelierul de icoane pe sticlă copiii au făcut cunoştinţă cu pensule si culori sub ȋndrumarea doamnei Magdalena Palada-Nicolau, meşter popular iconar. Rodul muncii copiilor a fost remarcabil, răbdarea admirabilă, fiecare elev realizând o icoană a Maicii Domnului. Icoanele au fost sfinţite ȋntr-o atmosferă tainică de către părintele paroh Ilie Grecu.

O culoare deosebită a avut atelierul "minitehnicus" realizat de domnul Christian George, în cadrul căruia elevii au realizat diferite experimente de matematică, fizică, chimie, prezentate cu umor de către cel mai vesel profesor al şcolii.

Un aspect inedit l-au prezentat actorii Alecu Reus și Radu Popescu de la Teatrul Naţional Timişoara care i-au iniţiat pe copii în tainele mânuirii păpuşilor și a teatrului de păpuşi. După trei zile de repetiţii, elevii au realizat piesa "O poveste medievală" după un scenariu alcătuit tot de ei, care a atras aplauzele auditoriului.

Ȋntre aceste cursuri s-a remarcat lecţia de artizanat susţinută de către meşterul popular local Han Elena si fiica ei, Anca. Aici elevii au putut vedea pe viu cum arată un război de ţesut, "urzoiul", "ţeghile" și "vârtelniţa", scule ce aduceau în casele moţilor haine frumoase, moţeşti, pe care le ȋmbrăcau cu cinste.

Chiar dacă anul acesta munţii au fost săraci ȋn fructe de pădure din pricina primăverii capricioase și nu s-au putut pregăti sucuri și gemuri ecologice, totuşi elevii au ȋnțeles importanţa acestui dar de la Dumnezeu făcut moţilor. Sperăm ca la anul fructele să fie bune de cules astfel ȋncât copiii să ȋnveţe cum se pot face produse ecologice, esenţiale pentru sănătatea lor.

Ȋnainte de festivitatea de premiere, unde au fost oferite diplome de excelenţă şi premii, a avut loc focul de tabără, aşteptat cu nerăbdare de toată lumea. Jocuri specifice, pricesne si cântece montane s-au auzit ȋn liniştea serii din munţii Apuseni, veselia fiind cuvântul de ordine. Ȋnainte de a merge la culcare, copiii au avut ambiţia de a număra toate stelele de pe imensul cer al munţilor. Obiectiv neatins !

Ȋntrebat de către reporter care ar fi pe scurt concluziile acestei Şcoli, domnul George, preşedintele Asociaţiei "Pui de Moţ" ne-a declarat : "Am păşit cu paşi timizi in realizarea acestui proiect. Am văzut că dacă există dragoste şi respect pentru valorile neamului nostru, nimic nu ne poate opri. Dorim să punem ȋn sufletele pruncilor noştri adevăratele valori ale românilor. Dorim să ne creştem copiii ȋn tinda Bisericii strămoşeşti. Dorim să le sădim ȋn suflete dragostea de Dumnezeu şi Patrie. Dorim să-i ferim pe cât se poate de ispitele veacului acestuia ȋntunecat de ură, libertinaj, imoralitate si ateism. Dacă a purta un costum popular este greşit, dacă a-ţi respecta istoria si ȋnaintaşii deranjează, dacă reperele religios-morale creştine sunt desuete, atunci este vina noastră".

A consemnat Părintele Ilie Grecu

[gallery link="file" ids="9844,9845,9846"]
Share