Întâlnirea Tinerilor Ortodocși, la final

5 Septembrie 2016
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală, înconjurat de un sobor de ierarhi ortodocși din țară și străinătate. La final, a avut loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, desfășurată în capitala țării noastre între 1 și 4 septembrie 2016. 2.500 de tineri au primit binecuvântarea Patriarhului României, care a rostit cu această ocazie cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii și dinamica misiunii creștine”.

A treia ediție a Întâlnirii Tinerilor Orto­docși din toată lumea (ITO) s-a încheiat ieri la București, punându-se și temelia pentru ediția de anul viitor, care va fi organizată de Arhiepiscopia Iașilor.

În ultima zi a evenimentului, cei 2.500 de tineri participanți, precum și credincioși din Bu­cu­rești au luat parte la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită pentru prima dată la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, pe un podium amenajat în fața viitoarei Catedrale Patriarhale, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi străini și români format din: PS Părinte Macarie, Episcop de Christoupolis din partea Patriarhiei Ecumenice; IPS Părinte Dimitrie, Mitropolit de Irinopolis din partea Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi; PS Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din partea Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient; IPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; Preasfințiții Părinți Episcopi-vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanul și Ieronim Sinaitul; PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Cererile liturgice și ecfonisele rugăciunilor au fost rostite alternativ în limbile română, greacă, arabă și slavonă. Cântările Sfintei Liturghii au fost interpretate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

„Iertarea cere o luptă interioară cu noi înşine, o răstignire a dorinței egoiste”

În Duminica a 11-a după Rusalii, Biserica Ortodoxă Română a făcut pomenirea Pildei datornicului nemilostiv. După citirea pericopei evanghelice de la Matei (18, 23-35), Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a spus că iertarea și mărinimia sunt calități ale sufletului care îl apropie pe om de Dumnezeu. „Toți oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu, dar la asemănarea cu Dumnezeu Cel milostiv ajung numai cei care trăiesc în comuniune cu El și împlinesc voia Lui, adică numai sfinții. Prin urmare, omul care nu iartă altora greșelile lor nu poate dobândi sfințenia care vine de la Dumnezeu. Atât de mult ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv câtă iubire sfântă și milostivă adunăm în sufletul nostru prin pocăința pentru păcatele proprii și prin iertarea greșelilor oamenilor, prin rugăciune și prin fapte bune”, a explicat Preafericirea Sa.

Patriarhul României i-a îndemnat pe tineri să lupte cu egoismul și cu dorința de răzbunare, care nu îl fac pe om mai puternic, ci, din contră, șubrezesc viața duhovnicească și alungă liniștea sufletească: „Iertarea cere o luptă interioară cu noi înşine, o răstignire a dorinței egoiste de răzbunare, a tentației de a răspunde la răutate cu răutate”, a spus Preafericirea Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, la momentul rânduit, sute de tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos. Ei au participat la Sfânta Liturghie în bună rânduială și cu evlavie, iar unii au purtat costume tradiționale din zone diferite ale țării noastre.

Ediția din 2017 a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși va avea loc la Iași

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc festivitatea de încheiere a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea, ediția a treia. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cu acest prilej cuvântul intitulat „Bucuria comuniunii și dinamica misiunii creștine”. În continuare, reprezentanții Arhiepiscopiei Bucureștilor au înmânat celor cinci delegați ai Arhiepiscopiei Iașilor fanioanele și trofeele ITO 2016. De asemenea, Alexandru Bordea, purtătorul de cuvânt a ITO 2016, a înmânat torța tinerilor de la Iași. Ediția de anul viitor a ITO va fi organizată de Arhiepiscopia Iașilor. La final, Patriarhul României a rostit rugăciunea pentru cei care călătoresc și i-a binecuvântat pe tinerii care au plecat spre casele lor în cursul după-amiezii de ieri. Patriarhul României a vizitat, împreună cu unii ierarhi, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, în special interiorul viitorului locaș de ­rugăciune, care este în curs de construire.

Mulțumiri pentru instituții care au sprijinit ITO 2016

La finalul ITO 2016, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit următoarelor instituții care au sprijinit evenimentul: Primăria Municipiului București; primăriile sectoarelor 1, 2, 3, 5, 6 ale Capitalei; Secretariatul de Stat pentru Culte; Universitatea din București; Universitatea Politehnica din București; Facultatea de Teologie Ortodoxă din București; Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală; Inspectoratul Școlar al Municipiului București; colegiile naționale din București: „Ion Creangă”, „Mihai Eminescu”, „Gheorghe Șincai”, „Virgil Madgearu”, „Aurel Vlaicu”, „Gheorghe Lazăr”, „Mihai Viteazul”, „Ion Neculce”; bisericile în care s-au ținut rugăciunile de dimineață: Mănăstirea Radu Vodă, Biserica „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis patriarhal, Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis patriarhal, Biserica „Sfântul Ilie”-Rahova, Biserica Manu Cavafu, Biserica Precupeții Noi, Biserica „Sfântul Gheor­ghe”-Grivița, Biserica Iancu Ve­chi-Mătăsari, Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, Paraclis universitar, Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar; DGASPC Sector 6; RATB; Poliția Capitalei; Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului Bucu­rești; Brigada de Poliție Rutieră a Municipiului București; ISU București; Serviciul de Am­bu­lanță al Municipiului București; SMURD; Societatea Națională a Apelor Minerale - Rio Bucovina; Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”; Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”; Muzeul Național de Istorie a României; Muzeul Național de Artă al României; Muzeul Na­țional de Geologie - Institutul Geologic al României; parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor care au susținut financiar evenimentul: Parohia „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Parohia Jilava, Parohia „Sfântul Vasile”-Victoria, Parohia Mărcuța, Parohia Biserica Albă, Parohia „Sfântul Nicolae” din Brănești; ASCOR; LTCOR; ASTO; Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române.

(Marius Nedelcu [http://ziarullumina.ro/autor/marius-nedelcu-2583/] )

Sursa: ziarullumina.ro [http://ziarullumina.ro/Intalnirea-tinerilor-ortodocsi-la-final-115316.html]
Share