ACUM
    Saturday, 31 October
  10°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială

Liturghie arhierească în parohia Platoul Romanilor

05 Oct 2020
13:58

Luni, 5 octombrie 2020, zi în care Biserica noastră îi pomenește pe Sfinții Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Platoul Romanilor din Cetatea Marii Uniri. Începând cu ora 8.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Alba Iulia. La momentul rânduit din cadrul slujbei, tânărul Paul Raica a fost hirotonit diacon. Comunitatea credincioșilor din parohia Platoul Romanilor este păstorită de către preoții Grigore Buda, Alexandru Teompa și Petrișor Muntean.

Parohia Platoul Romanilor din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. 

Începând cu anul 2017, au fost executate ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, atât în exteriorul locașului de cult, cât și în interior, biserica fiind înzestrată cu mobilier bisericesc nou. Astfel, ca urmare a efectuării numeroaselor lucrări de reabilitare, la data de 15 decembrie 2019, în Duminica a XXVIII-a după Rusalii, biserica a fost resfințită, slujba fiind oficiată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu.