Astăzi, 10 noiembrie 2020, se împlinesc 512 ani de la apariția întâiului Liturghier ortodox, prima carte tipărită în Țara Românească. Aceasta a fost editată la Mănăstirea Dealu de către ieromonahul Macarie, la inițiativa și ca urmare a eforturilor considerabile ale domnitorului Radu cel Mare.
Astăzi, 10 noiembrie 2020, se împlinesc 512 ani de la apariția întâiului Liturghier ortodox, prima carte tipărită în Țara Românească. Aceasta a fost editată la Mănăstirea Dealu de către ieromonahul Macarie, la inițiativa și ca urmare a eforturilor considerabile ale domnitorului Radu cel Mare. Volumul este o traducere din limba greacă, având o formă cu totul inedită între liturghierele slavone. Din câte se pare, nu s-au păstrat decât cinci exemplare din această carte.
Într-un material dedicat Liturghierului lui Macarie, arhimandritul Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a subliniat faptul că volumul publicat în anul 1508 „nu este doar prima tipăritură imprimată vreodată în Ţările Române, ci şi primul Liturghier ortodox tipărit”. Totodată, menționăm faptul că primul Liturghier în limba greacă a fost tipărit abia în 1526, când avea să apară concomitent, la Veneţia şi la Roma.
În ceea ce privește conținutul acestuia, Liturghierul lui Macarie, tipărit în limba slavonă, conține cele mai des oficiate slujbe din cultul Bisericii Ortodoxe: Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, a Sfântului Vasile cel Mare și a Darurilor mai înainte-sfințite, slujba parastasului (pomenirea morților), precum și alte rugăciuni. De asemenea, frumoasele ornamente, frontispicii şi letrine roşii şi negre care împodobesc această rară tipăritură sunt inspirate din tradiţia manuscriselor şcolii lui Gavriil Uric de la Mănăstirea Neamţ.
Foto credit: tiparituriromanesti.wordpress.com.