ACUM
    Tuesday, 20 October
  3°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială

Târnosirea bisericii din parohia Coșlariu Nou, protopopiatul Blaj

17 Oct 2020
12:43

Sâmbătă, 17 octombrie a.c., în ziua prăznuirii Sfântului Proroc Osea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Coșlariu Nou, protopopiatul Blaj. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea Coșlariu, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu anul 2013, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Ilie Ionuț Truța.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Cuvine-se să cercetăm în mod regulat casa lui Dumnezeu, biserica, pentru ca să ne închinăm Părintelui ceresc, să primim binecuvântările Sale, iertare de păcate, sănătate, milă, pace sufletească și ajutor ceresc. Mântuitorul nostru Scump ne promite astfel: «Dacă doi dintre voi se vor învoi în privința unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de la Tatăl Meu Care este în ceruri». Venind în locașul bisericesc, noi ne simțim întocmai ca pe muntele Fericirilor pe care stând, Hristos ni se adresează prin urmașii Sfinților Apostoli: episcopi și preoți, atunci când aceștia propovăduiesc Evanghelia. Dacă noi urmăm povețele lor, Îl ascultăm chiar pe Domnul Dumnezeu nostru Care zice: «Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă»”.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă prețuire pentru osteneala și râvna de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, părintele paroh Ilie Ionuț Truța a fost hirotesit întru sachelar. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Întâistătătorului Eparhiei noastre Diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea Coșlariu Nou a fost edificată între anii 2006-2012, în timpul păstorii preotului Radu Țuțui. Începând cu anul 2013, odată cu instalarea părintelui Ilie Ionuț Truța ca paroh al acestei comunități, au fost continuate lucrările de înfrumusețare a locașului de cult, timp în care a fost înzestrat cu toate cele necesare cultului divin. Între anii 2015-2020, biserica a fost împodobită în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica acrilic de către pictorul Ioan Coman din Ocna Mureș.