În 15 august 2021, s-au împlinit 150 de la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie. Inițiată și marcată, între alții, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni, „Serbarea de la Putna” a însemnat, cu precădere, definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu.
La Mănăstirea Putna, un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume.
Pusă sub autoritatea culturală a Academiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” și-a propus să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor. La manifestările serbării de la Putna au fost prezenți: părintele profesor Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, părintele Petruț Ormenișan (președinte ASCOR Alba Iulia în perioada 2004-2006) și Constantin Beldean, vicepreședinte ASCOR Alba Iulia.