Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia – 17 ani de activitate neîntreruptă

Aşezământul social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia – Centrul rezidențial pentru Protecția Copilului a fost înființat în anul 2003, funcționând în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba. Centrul social se află sub oblăduirea Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, întreaga activitate fiind derulată sub atenta coordonare a părintelui Marcel Duda.

Povestea locului în care se desfășoară astăzi activitatea Casei de tip familial „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia a început în a doua jumătate a anilor 1990. În acest loc, o familie își zidea cu trudă propria locuință. Ulterior, însă, un moment tragic avea să schimbe iremediabil cursul evenimentelor, iar în jurul anului 2001, soțul decide să doneze casa ridicată „la roșu” în memoria soției sale. Doi ani mai târziu, locuința începe să își îndeplinească menirea pentru care a fost construită: aceea de a fi un cămin, acest lucru petrecându-se până astăzi. Așezământul social are o capacitate de 15 locuri, fiind coordonat de către părintele Marcel Duda. Centrul funcționează în cadrul unui parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, fiind administrat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

La Casa de tip familial „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia, sentimentul de apartenență la familia de aici este unul foarte puternic. În acest sens, mărturie stau cei peste 40 de tineri și copii care au fost și sunt ocrotiți aici. Deși cei mai mulți dintre tineri au ieșit din sistemul de protecție, aceștia dețin în prezent propriile mijloace de a se susține. Cu toate acestea, tinerii consideră așezământul ca fiind „acasă”, respectiv locul de unde au pornit în viață și unde se întorc de fiecare dată cu drag. „Avem satisfacția că tinerii care au trecut pe aici au ajuns bine. Avem tineri care s-au căsătorit, care au familii și au copii. Avem tineri care lucrează de 8-9 ani, cu consecvență, în același loc, dar și care au plecat și lucrează peste hotare. De asemenea, avem tineri care au absolvit studii universitare. Astfel, ținem legătura cu toți prin toate mijloacele pe care tehnologia ni le pune la dispoziție. (...) Unii dintre ei, ajungând cu salariu, vin de multe ori să ne viziteze și mereu aduc daruri pentru copiii de aici”, a declarat părintele Marcel Duda.

Share