Atelier interactiv cu tinerii, organizat în protopopiatul Sebeș

În data de 4 august 2021, la sediul Protopopiatului Ortodox Sebeș, s-a desfășurat un atelier interactiv de discuții cu tinerii pe o temă propusă de aceștia, și anume: „Echilibrul: cea mai grea cale”, reprezentând un subiect de actualitate în contextul Postului Adormirii Maicii Domnului.

Tendința omului de a se afla în extreme se manifestă pe toate planurile vieții, de la cel alimentar și până la cel duhovnicesc și chiar ascetic. Leacul propus de Sfânta Tradiție este dreapta-socoteală sau discernământul, după cum ne indică Sfântul Antonie cel Mare: „Nicio vitute nu se naște și nu rămâne neclintită până la urmă, fără dreapta socoteală. Ea este maica și păzitoarea tuturor virtuțiilor” („Filocalia I”, Sfântul Ioan Casian Romanul, p. 132). Contraexemplele de pagubă trupească și sufletească adusă de îmbuibare sau ascetism extrem abundă în literatura duhovnicească.

După discuția la nivel teoretic, prin utilizarea unui joc cu talere, tinerii au învățat și la nivel practic că măsura fiecărui om e diferită și este nevoie de smerenie pentru a dobândi pacea în relație cu ceilalți. Chenoza Mântuitorului este exemplul suprem de coborâre din slavă, coborâre la care suntem chemați zilnic, fie în mănăstire ca monahi, fie în familie și în societate ca mireni. Înconjurat de ideologii neo-marxiste, libertinaj, consumerism și excese de tot felul, tânărul contemporan duce o luptă grea pentru a fi și să rămână om firesc și chip al lui Dumnezeu. Prin întreaga sa activitate, Biserica îl călăuzește pe tânăr pe „calea cea îngustă” (cf. Mt. 7, 14), ferindu-l de căderea de-a stânga și de căderea de-a dreapta.

Pr. Mihai Claudiu Roșca
Secretar al Protopopiatului Ortodox Sebeș

Share