Atelierele „Spune-mi o poveste pentru suflet”, derulate în județul Mureș

Marți, 22 martie a.c., itinerariul scriitoarei Veronica Iani în Eparhia Alba Iuliei a continuat prin vizitarea a trei unități de învățământ din județul Mureș, ce au găzduit atelierele „Spune-mi o poveste pentru suflet”. Copiii și adolescenții au avut parte de o întâlnire de poveste pentru suflet cu invitata noastră specială, autoare și ilustratoare a peste 15 titluri de cărți ce vorbesc pe limba lor despre subiecte sensibile.

Primul popas în județul Mureș a fost la cele două unități școlare din localitatea Petelea: Grădinița cu Program Normal Petelea și Școala Gimnazială Petelea. Aici, micile vlăstare de nivel preșcolar au făcut cunoștință și s-au amuzat împreună cu Zebra Tina, tigrișorul Milo, ghepardul Seo și girafa Thea, personajele mult îndrăgite din ultima apariție a autoarei, „Inimă de aur”, o poveste duioasă și plină de învățăminte, în timp ce elevii de gimnaziu au avut prilejul de a asculta istoria poveștii „Leo. O poveste despre prietenie”, povestea prieteniei dintre doi băieți, unul dintre ei având boala oaselor de sticlă. Cartea este dedicată lui Sorin Constantin, un tânăr din Brăila, care a suferit și el de boala oaselor de sticlă. Sorin a plecat la Domnul în 2019 și nu a mai apucat să vadă cartea tipărită, însă felul lui de a fi, iubirea nemărginită și necondiționată pe care o avea față de ceilalți, mulțumirea deplină pe care o avea față de viața lui, seninătatea lui și ajutorul necontenit pe care îl oferea celorlalți par ireale, desprinse dintr-o poveste. Iată ce a scris Sorin pe coperta 4 a cărții: „Boala oaselor de sticlă este o cruce ca orice cruce din această lume. Purtată cu mulțumire către Dumnezeu și cu dragoste pentru cei din jur, ea devine punte către Rai. Cei din jurul celui cu oase fragile învață să fie mai delicați, mai atenți, mai iubitori, inclusiv din cauza micilor accidente prin care îi provoacă fracturi celui bolnav. Nimic nu este greu și fără rost în această lume, dacă este privit prin perspectiva veșniciei sufletului și a fragilității acestei vieți, dacă Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate și îi iubim pe toți cei din jur, chiar și când ne provoacă unele dureri.”

În continuare, liceeni de la Colegiul Național Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș au primit vizita de poveste a invitatei noastre. În cadrul întâlnirii intitulate „Despre așteptări, alegeri și ce faci atunci când toate corăbiile ți se scufundă”, auditoriul a aflat propria experiență de viață a autoarei, lungul și neașteptatul traseu la capătul căruia aceasta a ajuns scriitor și ilustrator de cărți pentru copiii, despre întâlniri cu ambasadori și viitori șefi de stat și apoi trecerea la întâlniri cu femei de serviciu cărora le arăți cât de bine spală toaleta detergentul pe care îl vinzi, „despre alegerile pe care le-am făcut, despre corăbii scufundate și despre întâlnirea mea cu Sorin Constantin, un tânăr cu boala oaselor de sticlă, cel mai minunat om pe care l-am întâlnit vreodată, cel mai bun și cel mai fericit, deși nu se ridicase niciodată din pat”.

De asemenea, în cadrul întâlnirilor s-a evidențiat importanța rugăciunii și a credinței în Dumnezeu, unicul prieten care ne este alături în fiecare clipă a vieții noastre, precum și necesitatea de a avea un duhovnic bun, care să ne îndrume și să ne călăuzească în viață, mai ales la vârsta tinereții, când pericolele, intențiile ascunse ale celor din jur și ispitele sunt greu de ocolit în absența unui sprijin moral și duhovnicesc. Acțiunea a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Departamentul de tineret și Biroul de cateheză – Structura de tineret pentru județul Mureș, coordonată de pr. Silviu Jimborean, inspector de tineret pentru județul Mureș, și Biroul pentru viață, coordonat de doamna Tabita Botoi, și se înscrie în seria activităților dedicate Lunii pentru viață.

Pr. Silviu Jimborean
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Share