Au debutat lucrările Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (ediția a XIII-a)

Luni, 7 iulie a.c., au debutat lucrările ediției a XIII-a a Școlii Internaționale de Vară a Doctoranzilor Teologi (SIVDT), la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara. Evenimentul academic, derulat sub genericul „Hagiografie și istorie. Sfinții, răspunsuri ipostatice la problemele veacului” reunește părinți profesori, cercetători, studenți doctoranzi și invitați din țară și din afara granițelor. Deschiderea propriu-zisă a manifestării a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te-Deum, cu începere de la ora 8.00. Apoi, de la ora 10.00, a avut loc sesiunea de deschidere, prilej cu care organizatorii au adresat mesajele de bun venit.

În continuare, de la ora 10.30, s-a derulat sesiunea plenară de comunicări științifice, moderată de către pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae, director al Școlii Doctorale de Teologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În cadrul acestei secțiuni, au rostit prelegeri ierom. Agapie Corbu (Schitul „Buna Vestire” Almaș, jud. Arad), dr. Adrian C. Pîrtea (Viena, Austria), Dumitru Horia Ionescu (București), dr. Dragoș Ursu, conf. univ. dr. Laura Zăvăleanu (Cluj-Napoca), pr. prof. univ. dr. Dumitru A. Vanca și pr. prof. univ. dr. Ovidiu Panaite. Sesiunea plenară s-a încheiat cu o serie de întrebări și dezbateri.

În a doua parte a zilei, de la ora 15.00, a avut loc proiecția filmului documentar „Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj”, o producție Trinitas TV. Invitatul special al evenimentului a fost tânărul Andrei Bândilă, realizator și producător la Trinitas TV, în calitate de realizator al peliculei „Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj” și de compozitor al coloanei sonore. Filmul a fost prezentat de către pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae și de către dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. La proiecția filmului au luat parte studenții doctoranzi și invitații prezenți în aceste zile la Mănăstirea Sighișoara.

În a doua parte a zilei, de la ora 16.00, doctoranzii teologi au susținut prezentările pregătite pentru acest eveniment academic, în cadrul a două paneluri. Subiectele de cercetare ale tinerilor constituie o parte din preocuparea teologiei ortodoxe contemporane, lucrările urmând să fie concretizate în viitoarele teze de doctorat. Evenimentul este organizat de Școala Doctorală de Teologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri. Manifestarea va continua marți, 8 iulie, cu sesiunea plenară și cele două secțiuni de comunicări ale studenților doctoranzi.

Foto: Radu Afloarei

Share