Au debutat lucrările Simpozionului Național de Martirologie (ediția a XI)-a, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 21-22 martie 2025, se derulează cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Comunismul și memoria martirică a Bisericilor”. Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Desfășurată anual în Eparhia noastră, manifestarea reunește, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi, sociologi și cercetători consacrați, din țară și din afara granițelor, preocupați îndeaproape de studierea fenomenului martiric din închisorile comuniste.

Evenimentul a debutat vineri, 21 martie, de la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin oficierea slujbei de Te-Deum, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”. Apoi, a avut loc deschiderea oficială a simpozionului, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae”. Momentul inaugural a fost marcat de alocuțiunile reprezentanților instituțiilor organizatoare. În prima parte a manifestării, au luat cuvântul pr. conf. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic universitar și consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, domnul Tudor Roșu, director adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și domnul dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. La evenimentele din această zi au luat parte cercetători de prestigiu, cadre didactice universitare, elevi seminariști, studenți teologi, precum și elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” și ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

În continuare, a avut loc sesiunea plenară de comunicări științifice, sub genericul „Academica”, moderată de către dr. Dragoș Ursu. În cadrul acestei secțiuni, au prezentat lucrări pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), conf. univ. dr. Laura Stanciu (Facultatea de Istorie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), Mihaela Damian (muzeograf, Muzeul de Istorie din Galați) și dr. Dragoș Ursu (istoric, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia). În cadrul unei abordări interdisciplinare, distinșii invitați au abordat subiecte care vizează contextul memorial al canonizării sfinților mărturisitori din secolul al XX-lea, din perspectivă istorică, teologică și sociologică.

Evenimentul academic și duhovnicesc a continuat și în a doua parte a zilei. De la ora 12.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410”, semnat de prof. univ. dr. George Enache, de la Facultatea de Istorie, Filozofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Evenimentul editorial a fost moderat de către dr. Dragoș Ursu, lucrarea fiind prezentată de către pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae. Cartea descoperă cu fidelitate și acribie transformările prin care a trecut monahismul românesc în contextul afirmării spiritului modernității, autorul făcând trimitere inclusiv la desființarea parțială a monahismului de către regimul comunist, în anul 1959. Volumul a apărut în anul 2024, la Editura Eikon din București.

În continuare, începând cu ora 15.00, a avut loc a doua sesiune de comunicări, derulată în mediul online, care a putut fi urmărită pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Unirii. Au susținut prelegeri următorii participanți: dr. Adrian-Nicolae Petcu (istoric, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), Cristina Pușcaș (istoric, Muzeul Țării Crișurilor din Oradea), dr. Marius Vasileanu (antropolog și istoric al religiilor), Dan Tudorache (istoric), pr. dr. Silviu-Constantin Nedelcu (consilier cultural, Episcopia Giurgiului), conf. univ. dr. Emanuela Ilie (Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), pr. dr. Cezar Onesim (Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților), pr. dr. Ioan Ghitea (Parohia Ortodoxă Husasău de Criș, Episcopia Oradiei), dr. Ioana Ursu (istoric, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia) și dr. Maria Hämmerli (sociolog, Universitatea din Fribourg, Elveția)

Manifestarea academică și duhovnicească se va încheia sâmbătă, 22 martie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu secțiunea intitulată „Memoria”. Începând cu ora 13.00, așezământul monahal va găzdui un dublu eveniment cultural-academic de excepție, prilejuit de lansarea volumului cu titlul „Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară”, semnat de pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, și de lansarea volumului intitulat „Reeducare și represiune în comunism. O istorie politică a închisorii Aiud”, semnat de dr. Dragoș Ursu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Evenimentul se va încheia cu recitalul artistic susținut de către elevii din cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă” (ediția a VI-a), proveniți de la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj și de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Unirea.

Share