În data de 28 ianuarie 2025, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, a avut loc ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cadrul căreia a fost analizată activitatea desfășurată pe parcursul anului în domeniile misionar-pastoral, administrativ-gospodăresc, cultural-educațional, editorial-mediatic și social-filantropic. Bilanțul activităților a evidențiat rolul esențial al Bisericii în sprijinirea celor vulnerabili și consolidarea unei rețele de servicii sociale de înaltă calitate.
Arhiepiscopia Alba Iuliei, împreună cu Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și celelalte organizații non-guvernamentale eparhiale, administrează o rețea extinsă de 94 de servicii sociale, oferind sprijin pentru 4.526 de beneficiari din județele Alba și Mureș. Din această rețea fac parte 47 de centre dedicate copiilor și tinerilor, unde primesc sprijin 1.408 beneficiari, 27 de centre destinate persoanelor adulte cu dizabilități, în care sunt îngrijite 572 de persoane, 10 centre sociale care asigură asistență pentru 1.002 vârstnici și alte 10 centre sociale dedicate persoanelor aflate în dificultate, care sprijină 1.294 de beneficiari. În plus, prin structurile eparhiale, au fost oferite ajutoare financiare și materiale pentru 16.092 de persoane, iar rețeaua social-filantropică a fost extinsă prin inaugurarea a două noi centre – Locuințele Maxim Protejate din Galda de Jos – destinate persoanelor adulte cu dizabilități.
Activitatea socială a fost susținută de 11 asistenți sociali, 16 lucrători sociali din structurile eparhiale și 572 de angajați în cele 20 de ONG-uri eparhiale acreditate, incluzând manageri de servicii sociale, cadre didactice, asistenți medicali, pedagogi, psihologi, infirmieri, kinetoterapeuți și îngrijitori la domiciliu. La această echipă s-au alăturat peste 5.313 voluntari, care au contribuit activ la sprijinirea beneficiarilor prin implicarea lor în numeroase programe și campanii.
În anul 2024, veniturile totale realizate pentru activitatea social-filantropică au atins suma de 58.494.661,20 lei, marcând o creștere de 13,63% față de anul precedent. Din această sumă, 66% au reprezentat fonduri publice, obținute prin contractarea serviciilor sociale în urma licitațiilor organizate de Consiliile Județene Alba și Mureș, prin DGASPC, precum și prin finanțări acordate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin AJPIS Alba și Mureș. Fondurile proprii, provenite din donații și sponsorizări, au reprezentat 31% din buget, în timp ce 3% au fost obținute din finanțări externe.
În 2024, au continuat două proiecte europene de impact: „Prin Educație spre Vocație!”, care a permis funcționarea a 15 clase after-school pentru 360 de copii, și „Incluziune pe piața forței de muncă a tinerilor adulți din medii defavorizate din România”, în cadrul căruia 474 de copii și tineri au beneficiat de servicii de orientare în carieră, ghidare și consiliere. De asemenea, pentru anul 2025, au fost obținute finanțări în valoare totală de 23.093.700 lei, incluzând proiectul „Copii pentru viitor! Program suport pentru copil și familie”, dezvoltat în parteneriat cu Primăria Comunei Șona, cu un buget de 9.914.146 lei, destinat sprijinirii a 270 de copii și familiilor lor. În plus, au fost accesate subvenții în baza Legii 34/1998, în valoare de 8.567.460 lei, pentru 53 de servicii sociale licențiate care vor sprijini 995 de beneficiari. Totodată, au fost câștigate trei proiecte de finanțare prin HG 973/2012, cu un buget de 5.412.094 lei, pentru construirea Centrului Rezidențial pentru Vârstnici Războieni, modernizarea Adăpostului de Noapte Alba Iulia și dotarea Casei de Tip Familial Criș.
Pe parcursul anului, au fost derulate mai multe campanii de impact. Programul „Îngrijire și Compasiune: Bucurie și speranță în viața celor bolnavi” a avut ca scop sprijinul spiritual și social al persoanelor bolnave. Proiectul „Construim împreună pentru viață!” organizat în contextual Lunii pentru Viață, a culminat cu organizarea Marșului pentru Viață, la care au participat 7.300 de persoane. Campania „Donează sânge, salvează vieți” a mobilizat 473 de voluntari, iar două colecte eparhiale au avut rezultate semnificative: Campania „Solidaritate pentru sinistrați” a sprijinit comunitățile afectate de inundații din județele Galați și Vaslui, prin colectarea sumei de 815.644 lei și a bunurilor materiale în valoare de 125.500 lei, în timp ce Campania „Faptele Credinței” a reușit să strângă 484.219 lei și donații în alimente în valoare de 400.655 lei.
Toate aceste realizări au fost posibile datorită implicării active a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, care a sprijinit în mod constant dezvoltarea activităților social-filantropice. De asemenea, un parteneriat de excepție cu autoritățile publice a permis implementarea și extinderea acestor proiecte. În mod special, Consiliul Județean Alba, sub conducerea domnului Ion Dumitrel, și DGASPC Alba, prin implicarea domnului Valentin Frăcea, au avut un rol determinant în facilitarea accesului la resursele necesare pentru continuitatea serviciilor sociale. AJPIS Alba și Mureș au sprijinit funcționarea centrelor sociale prin subvențiile acordate, iar primăriile locale au fost parteneri esențiali în susținerea inițiativelor sociale.
Un gând de recunoștință se îndreaptă și către sponsorii, donatorii și cei peste 5.300 de voluntari, care au demonstrat că prin generozitate și solidaritate se pot transforma vieți. Fiecare contribuție, fie că a fost sub formă de donație, sprijin logistic sau implicare directă, a avut un impact major asupra celor aflați în nevoie. În toate aceste eforturi, ne călăuzim după cuvintele profetului Isaia: „Dacă vei da mâncarea ta celui flămând și vei sătura sufletul lipsit, atunci lumina ta va răsări peste întuneric” (Isaia 58, 10). Fie ca toate aceste inițiative să aducă speranță și binecuvântare tuturor celor care au nevoie de ajutor!
Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia