Binecuvântare arhierească la început de an școlar

Cu prilejul începutului noului an școlar (2021-2022), Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la festivitățile de deschidere organizate la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”.

Luni, 13 septembrie 2021, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la festivitatea de deschidere a noului an școlar la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. La acest eveniment au participat cadrele didactice și elevii instituției de învățământ, părinți și apropiați ai acestora, precum și reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba. În cadrul ceremoniei, Ierarhul nostru le-a adresat elevilor un cuvânt de zidire sufletească.

De asemenea, începând cu ora 10.00, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan”, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de părinții profesori, a oficiat slujba de Te-Deum, cu prilejul deschiderii anului școlar 2021-2022. Manifestările de la instituţia de învăţământ teologic din Alba Iulia s-au desfăşurat în prezenţa elevilor seminarişti, a părinţilor şi rudelor, precum şi a oficialităţilor locale. La final, Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe elevii seminariști să participe cu regularitate la sfintele slujbe oficiate în locașurile de închinare.

Adresându-se tinerilor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Pentru a fi cu Dumnezeu și a-L avea pe El mereu cu noi și în noi, este bine să frecventăm locașul bisericesc, «casa Domnului», pentru că aici primim totul. Aici avem Taina Spovedaniei, prin care ne reconciliem, ne împăcăm cu Tatăl Ceresc și se restaurează integritatea noastră sufletească. Aici avem Sfânta Împărtășanie sau Dumnezeiasca Euharistie, pe care o definim «pâinea pelerinului prin valea cea de lacrimi», o pâine care ne întărește și ne face puternici pe cărarea existenței pământești. Și tot aici avem Evanghelia lui Hristos, cuvântul dumnezeiesc care șlefuiește sufletul, cum se exprimă Sfântul Ioan Gură de Aur. Dacă voi, elevii, și apoi și dascălii voștri, veți beneficia de aceste daruri spirituale oferite în biserică, în acest «cer pământesc» – cum în numește Sfântul Gherman al Constantinopolului –, atunci veți fi mereu purificați, iluminați, fortificați, feriți de microbii dăunători, de frustrări și de eșecuri. În felul acesta, activitatea școlară va fi întotdeauna încununată cu succes și cu nenumărate satisfacții”.

Share