Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, și-a serbat hramul

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în zilele de 14 și 15 august a.c., la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, s-a desfășurat evenimentul cultural-artistic și liturgic intitulat „La Tine vin, Măicuță...”, ediția a II-a, cu prilejul hramului lăcașului de cult.

Marea sărbătoare a debutat în zorii zilei de 14 august, când biserica a devenit neîncăpătoare, credincioșii așteptând cu mare bucurie momentul Ospățului Euharistic pregătit de Însuși Mirele Vieții, Mântuitorul Iisus Hristos. Invitatul special al zilei a fost PC Pr. Marius Ciprian Pop, îndrăgitul preot și interpret de muzică populară, care a poposit în mijlocul nostru spre a încununa atmosfera festivă prin oficierea Sfintei Liturghii alături de preoții bisericii noastre, prin rostirea cuvântului de învățătură, dar și pentru a susține un recital extraordinar de pricesne închinate Maicii Domnului. În ziditorul cuvânt de învățătură, invitatul nostru a vorbit despre semnele de pocăință pe care ni le trimite Dumnezeu, despre valurile necredinței și ale păcatului, despre mijlocirea necontenită a Maicii Domnului, despre lacrimile Celei ce „e mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”, dar și despre îndatoririle noastre de fii ai Maicii Domnului.

În acest sens, Părintele Marius Ciprian Pop a spus: „Haideți să facem un popas duhovnicesc și să nu uităm că suntem copiii Maicii Domnului și în calitate de fii ai Săi și ai Tatălui Ceresc avem datoria de a ne comporta într-un anumit fel și de a ne trăi viața într-un anumit fel. Nu ne este îngăduit și nu-i potrivit ca fii ai Maicii Preacurate să vorbim oricum, să gândim oricum, să facem orice, să nu ne rugăm, să nu ne îmbrăcăm cum se cuvine, să nu mâncăm cum se cuvine, să nu iubim și să nu iertăm cât putem de mult. Darul lui Dumnezeu pentru noi este Maica Domnului, mijlocitoarea noastră, o Maică îndurerată, care lăcrimează la fiecare suferință a noastră, la fiecare încercare prin care trecem, dar și la fiecare neascultare față de Dumnezeu, la fiecare sfidare a Cuvântului Fiului Său. Darul lui Dumnezeu aduce și obligații duhovnicești pe care trebuie să le împlinim, mai ales când și trăim în Grădina Maicii Domnului. Cum să ne permitem să facem tot felul de lucruri neplăcute înaintea lui Dumnezeu? Tot felul de acte care nu sunt adecvate și specifice spațiului sacru numit România, a cărei sacralitate este dată de credința strămoșilor noștri materializată în zidirile care poartă hramul Maicii Domnului și unde au loc atâtea Liturghii în fiecare săptămână, Liturghii prin care se revarsă harul lui Dumnezeu și sfințește locul și lumea”.

În ziua hramului, 15 august, când Biserica noastră prăznuiește mutarea Maicii Domnului de-a dreapta Preaiubitului Său Fiu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, am primit-o în mijlocul nostru pe cunoscuta interpretă de muzică populară Ionela Moruțan, care, după oficierea Sfintei Liturghii, a dăruit Maicii Domnului, dar și bunilor noștri credincioși un emoționant mănunchi de cântece religioase specifice zilei alese pe care am prăznuit-o. Evenimentele dedicate hramului s-au încheiat, la ceas de seară, în același duh de rugăciune, în cadrul Tainei Sfântului Maslu de obște, oficiat de preoți din cuprinsul protopopiatelor Reghin, Târgu-Mureș și Târnăveni.

Fiind o sărbătoare cu o importanță îndoită: pe de o parte cinstind Adormirea Maicii Domnului, iar pe de altă parte, serbând ziua comunității ortodoxe din cartierul Unirii, programul liturgic și cultural-artistic s-a derulat sub îndemnul „Purtăm IE cu mândrIE de Sântă MărIE”, un număr mare de enoriași îmbrăcând pe parcursul celor două zile cea mai frumoasă haină a neamului românesc – costumul popular/ ia tradițională.

Evenimentul s-a dorit a fi un prilej de a-i aduce cinstire Maicii Domnului, la care atât enoriașii, cât și invitații noștri speciali au o evlavie deosebită, dar și de îndrumare duhovnicească și mângâiere sufletească, prin cântare religioasă și cuvânt, spre a spori în credință și rugăciune, mai ales în aceste vremuri de încercare prin care trece întreaga omenire, având nădejdea că numai trăind în profundă comuniune cu Hristos și cu învățăturile Evangheliei, asemenea Maicii Domnului, vom birui toate ispitele și tot răul.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, deservește enoriașii parohiilor Târgu-Mureș IV, păstorită de către părintele Vasile Ilieș, și Târgu-Mureș XI, păstorită de părintele Silviu Jimborean, Inspector de tineret pentru județul Mureș în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Pr. Silviu Jimborean

Share