Biserica și Școala - un parteneriat pentru valori, în plină creștere

Școala s-a născut și a crescut în tinda Bisericii, iar când acest fapt este reactualizat, peste veacuri, se transformă în izvor de apă vie și sursă de viață și bucurie pentru cei care se îngrijesc de tinerele generații.

Elevii clasei I de la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” din Sebeș, îndrumați de prof. Marin Elisabeta (Religie), au vizitat biserica parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Sebeș, protopopiatul Sebeș. Aici au fost întâmpinați de părintele paroh Ioan Șelaru care le-a prezentat obiectele de cult, Sfintele Vase, veșmintele și Sfânta Evanghelie. De asemenea, părintele a purtat un dialog cu elevii despre Biserică și sfintele slujbe, folosindu-se de cunoștințele însușite de aceștia la ora de Religie. La final, copiii au primit bomboane și și-au exprimat dorința de a veni mai des la biserică.

De asemenea, prof. Ioan-Adrian Buta (Religie) ne-a transmis noutăți despre activitățile extrașcolare derulate cu elevii de clasa a V-a, a VI-a și a VII-a ai Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș, în perioada 21-23 octombrie. Aceștia s-au bucurat de o excursie în orașul Iași, bijuteria frumoasei Moldove. Grupul a fost alcătuit din 43 de elevi, aceștia fiind însoțiți de șase alte cadre didactice, după cum urmează: prof. Anca Păcurar (Limba Română), cea care a inițiat excursia, prof. Carmen Morar (Limba Română), prof. Marinela Damian (Limba Franceză), prof. Cristina Dancea (Geografie), prof. Emilia Hegheduș (Educație tehnologică) și prof. Ioan-Adrian Buta (Religie). Mica deplasare a fost încurajată și susținută de doamnele directoare Istina Badu și Dorina Baciu.

Scopul excursiei a avut un caracter profund cultural: vizitarea unor locuri cheie, reprezentative pentru cultura românească ieșeană: Casa Mihail Sadoveanu (unde a poposit și George Enescu timp de trei ani), Casa Mihai Eminescu, Palatul Culturii, Muzeul Teatrului, Catedrala „Sfinții Trei Ierarhi”, Muzeul Mitropoliei etc. Acest itinerariu propune cunoașterea și verificarea practică a lucrurilor învățate în cadrul orelor de curs de către copii. La finalul excursiei, copiii au devenit mai bogați atât din perspectiva educațională, cât și din cea spirituală, duhovnicească, iar acest fapt este asigurat de legătura intrinsecă existentă între cultura și spiritualitatea românească. Mai mult decât atât, buna colaborare dintre cadrele didactice dovedește o stare de bine prezentă printre membrii corpului profesoral al Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

O altă activitate de suflet a fost derulată de către elevii din clasele a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Avram Iancu, care l-au avut miercuri în mijlocul lor pe părintele paroh. Acesta le-a explicat și arătat semnificația Proscomidiei. La sfârșit, elevii au fost dăruiți cu cărți de rugăciuni și lectură duhovnicească. Tot la Avram Iancu, elevii claselor primare, organizați pe grupe, au preparat și ornat tradiționala colivă. În sâmbăta moșilor de toamnă, fiecare grupă a dus coliva la biserică și au împărțit-o credincioșilor, spre pomenirea celor adormiți.

Pentru elevii Școlii Primare și Gimnaziale din Sălciua, precum și ai Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, ziua de duminică a fost una memorabilă. Aceștia s-au împărtășit de harul Liturghiei arhierești, săvârșită cu ocazia sfințirii casei parohiale din localitate. Iubitori ai portului popular, elevii l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, fiind îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu multă emoție și căldură. Mulțumim tuturor profesorilor de Religie din județ, care, cu timp și fără timp, trudesc la sădirea și cultivarea valorilor duhovnicești, naționale și morale care asigură atât dăinuirea neamului, cât și a credinței strămoșești atât de dragă nouă, tuturor!

Prof. Laura Popa
Inspector Școlar de Religie

Share