Bucuria Nașterii Domnului, vestită la Centrul eparhial din Alba Iulia

La data de 20 decembrie a.c., Arhipăstorul nostru a primit grupuri de colindători de pe întreg cuprinsul Eparhiei Alba Iuliei, la Centrul eparhial. În semn de apreciere și binecuvântare, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a oferit daruri tuturor colindătorilor, adresându-le cuvinte duhovnicești și sfaturi folositoare de suflet.

Miercuri, 20 decembrie 2023, numeroase cete de colindători de pe cuprinsul județelor Alba și Mureș au sosit în vechea Cetate a Bălgradului. La fel ca și în ziua precedentă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în Salonul oficial al Centrului eparhial din Alba Iulia. De la ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a primit cu bucurie cele nouă grupuri de colindători care au transmis vestea Nașterii Mântuitorului.

Cetele de colindători care au fost prezente în orașul Marii Uniri sunt: Grupul de elevi ai Liceului „Gheorghe Marinescu” din Târgu Mureș, Grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, Corul parohiei Galda de Sus, Grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, Corul parohiei Săliștea, Corul de feciori din comuna Câlnic, Corul parohiei Biia, Grupul de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu și Corul profesorilor Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În semn de prețuire și binecuvântare, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a oferit daruri tuturor colindătorilor, adresându-le gânduri duhovnicești și sfaturi folositoare de suflet. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei și-a exprimat bucuria prilejuită de prezența în vechea Cetate a Bălgradului a numeroaselor grupuri de colindători care, timp de două zile, au vestit cu multă evlavie și emoție Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Mărgăritare ale folclorului autohton, colindele de Crăciun sunt cea mai vie mărturie a religiozităţii neamului nostru. Născute din veacuri bătrâne ca legendele, vestind naşterea Pruncului Iisus, colindele au trecut, odată cu viaţa, de la părinţi la copii, ajungând până la noi cu parfumul lor arhaic, dar mereu proaspete. Prin datini, obiceiuri şi tradiţii şi, cu deosebire, prin colinde, poporul român s-a legitimat în lume. Totodată, şi-a păstrat vie credinţa, conştiinţa naţională şi graiul său, dulce «ca un fagure de miere», cum inspirat l-a caracterizat pentru eternitate poetul Mihai Eminescu”.

Share