„Bunătatea sufletului de copil” – tema zilei de 1 iunie în Arhiepiscopia Alba Iuliei

Activitățile speciale dedicate aniversării copiilor din toate așezămintele sociale și educaționale din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia au ajuns, astăzi, 1 iunie, în punctul culminant. Desfășurate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 25 mai – 5 iunie 2021, evenimentele din acest an stau sub denumirea generică „Sărbătorile Copilăriei – Bunătatea sufletului de copil” și urmăresc familiarizarea celor mici cu acele atitudini și concepte nobile, precum bunătatea, blândețea, răbdarea, iertarea, compasiunea, aprecierea și respectul față de ceilalți.

Timp de o săptămână tinerii și copiii, împreună cu profesorii, preoții coordonatori, educatorii și voluntarii au desfășurat o pleiadă de activități, prilejuite de serbarea unor evenimente cu renume internațional precum Ziua Mondială a dansului Lindy Hop, serbată pe data de 26 mai, Ziua Hamburgerului pe 28 mai, Ziua internațională a susținătorilor păcii, serbată pe data de 29 mai sau Ziua mondială a luptei împotriva fumatului, pe data de 31 mai.

Astăzi, de Ziua Copilului, dinamica activităților a gravitat în jurul ideii de bunătate. „Cei mici” și „cei mari” și-au luat puțin răgaz și împreună, prin activități specifice și prin dialog, au încercat să ofere o imagine cât mai bogată a cuvântului BUNĂTATE. De-a lungul activităților, au purtat la piept imaginea unei inimi de culoare roșie, simbolul acestor momente festive, pe care se afla scris „Bunătatea sufletului de copil” și le-a fost împărtășit faptul că inimile tuturor sunt bune, chiar dacă unele comportamente sunt câteodată greșite.

„Bunătatea este una dintre virtuțile pe care avem prilejul să o punem în practică în fiecare zi a vieții noastre. A fost un foarte bun prilej pentru a face diferența dintre persoana copilului și comportamentele sale,de a-i încuraja pe copii să-și descopere bunătatea din propriul suflet, și chiar de a învăța împreună cu ei ce însemnă această neprețuită virtute”, a declarat părintele Nicolae Ignat, Consilier Social Misionar în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia.

La finalul tuturor activităților a avut loc un moment al concluziilor în care participanții au fost provocați să-și exprime propria viziune despre bunătate. Răspunsurile copiilor au reușit să impresioneze prin inocență, sinceritate și simplitate. Astfel, pentru „cei mici” - bunătatea este ceva ce putem oferi și primi, fără să ne coste nimic; Bunătatea este o alegere. Fiecare om este liber să fie bun; Bunătatea este înțeleasă diferit de fiecare persoană în parte; „Bunătatea înseamnă pace, răbdare și acceptare; și prostioarele pe care le facem sunt, de fapt, lucruri bune, dar care nu ne-au prea ieșit.

În cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, 18 Case de Tip Familial și Centre de Plasament, 15 Centre de zi și 16 Centre „Școală după Școală”, în care sunt ocrotiți peste 1000 de copii. Aceste așezăminte funcționează sub administrarea organizațiilor nonguvernamentale eparhiale, din fonduri proprii, în parteneriat cu autoritățile publice județene și locale, precum și în cadrul Proiectului „Educație spre Vocație!”.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Share