Campania „O bicicletă – un pas înainte pentru copiii din comunitățile rurale defavorizate din județul Mureș”, un nou proiect al Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș

Rata abandonului școlar în România rurală este în continuă creștere, statisticile indicând că numai 36,7% dintre copiii din mediul rural frecventează școala (INS, 2021). Mai mult, potrivit studiului „Bunăstarea copilului din mediul rural 2020”, efectuat de World Vision România, 38% dintre părinții din România cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii, iar 68% dintre copiii români din mediul rural merg la școală pe jos. În fața lipsurilor materiale cu care se confruntă încă din primele clipe ale vieții, dar și a accesului fizic greoi la unitățile școlare, mulți dintre elevii satului românesc se văd nevoiți să abandoneze (prematur) sistemul de învățământ.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințului Părinte Irineu, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, prin Sectorul Social-Misionar, Structura Social-filantropică pentru județul Mureș și Departamentul de tineret și Biroul de cateheză – Structura de misiune și tineret pentru județul Mureș, în colaborare cu Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia – filiala Târgu Mureș, la finalul lunii septembrie a acestui an a lansat campania „O bicicletă – un pas înainte pentru copiii din comunitățile rurale defavorizate din județul Mureș”, pentru a sprijini copiii din zonele defavorizate ale județului Mureș, prin oferirea de biciclete, pe care să le utilizeze ca mijloc de deplasare până la școală. Ne dorim să punem o cărămidă la temelia educației celor cu posibilități materiale limitate, dar cu visuri, dorințe și aspirații infinite.

Marţi, 16 noiembrie a.c., a avut loc acțiunea de distribuire a bicicletelor colectate până în prezent. Astfel, 50 de copii care provin din nouă parohii și filii din protopopiatele Târnăveni și Târgu-Mureș (parohia Gănești, parohia Idiciu, parohia Târnăveni III, parohia Moșuni cu filia Veța, parohia Berghia cu filia Țiptelnic și parohia Sângeru de pădure cu filia Ernei) au de acum înainte un drum mai ușor de parcurs către viitor – școală. Cu lacrimi de bucurie și emoții nemărginite, aceștia au primit bicicleta la care mulți dintre ei nici măcar nu îndrăzneau să viseze că o vor avea vreodată, dar și alte daruri constând în pachete cu jucării, obiecte vestimentare și jocuri.

La nivelul țării noastre, această inițiativă are un istoric de peste 10 ani, de-a lungul timpului înregistrându-se acțiuni importante venite din partea unor instituții bancare, companii și societăți private prin componenta de CSR, ONG-uri (o mare parte dintre acestea aflându-se sub patronajul bisericii), autorități locale, dar și a Bisericii Ortodoxe Române, de ajutorare a familiilor cu o situație materială precară, prin oferirea de biciclete copiilor, în scopul de a-i sprijini în continuarea/facilitarea accesului la educație. Însă, acestea se petrec periodic la nivel local sau regional, iar nevoile sunt mult mai mari.

În județul Mureș, la fel ca în toată țara, și în zilele noastre (încă) există sate în care copiii parcurg zilnic mulți kilometri pe jos până la strada principală, unde vine microbusul școlar, sau chiar până la școală, căci în multe zone acesta nu există. Campania „O bicicletă – un pas înainte pentru copiii din comunitățile rurale defavorizate din județul Mureș” va continua până când vom reuși să acoperim nevoile unui număr cât mai mare de elevi de a avea un drum spre școală mai accesibil.

 

Pr. Mihai Dumitrescu, Inspector social pentru județul Mureș
Pr. Silviu Jimborean, Inspector pentru misiune și tineret pentru județul Mureș

Share