În seara zilei de 20 mai a.c., reprezentanții celor 29 de eparhii ajunse în faza finală a Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, organizat de către Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației, s-au reunit la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, unde au rememorat activitățile desfășurate în timpul concursului și au apreciat celelalte proiecte câștigătoare, prin vizionarea filmului dedicat ediției de anul acesta a concursului, realizat de TRINITAS TV.
La proiecție a participat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a apreciat creativitatea și implicarea tuturor participanților: „Am constatat că ediția de anul acesta a oferit o plajă foarte diversă acțiunilor. Edițiile anterioare erau țintite pe anumite obiective foarte precise, însă ediția de anul acesta a întrunit concursuri de muzică, seri literare de poezie, piese de teatru și scenete, pelerinaje la mănăstiri, la sfinte moaște și foarte multe activități sociale, mai ales la căminele de bătrâni, precum și o creativitate foarte diversă”.
Duminică, 21 mai, în cadrul evenimentelor dedicate hramului istoric al Catedralei Patriarhale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a premiat reprezentanții grupurilor catehetice câștigătoare. Din partea Arhiepiscopiei noastre a participat delegația Parohiei Aiud III, alcătuită din părintele paroh Nicolae Aloman și doamna învățătoare Luminița Manole, coordonatorii proiectului intitulat „Două inimi care bat sincron pentru Dumnezeu: elanul și candoarea copilăriei pandant cu blândețea și cumpătul bătrâneții”, și tânăra Alesia Buturean, reprezentanta celor 26 de copii care alcătuiesc grupul catehetic al parohiei.
Cele 17 activități ale proiectului realizat în parteneriat cu Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” din Aiud și cu Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au făcut posibil schimbul de daruri mângâietoare între copii și vârstnici, cei mici oferind bucuria copilăriei prin zâmbet, cuvânt și cânt, iar cei în vârstă împărtășind cu blândețe din înțelepciunea dobândită de-a lungul vieții.
„Proiectul de față s-a dovedit a fi un mijloc eficient în lucrarea de dinamizare a vieții parohiale, descoperind celor mici și părinților lor noi moduri de manifestare a învățăturilor de credință ale Bisericii, iar celor din categoriile vulnerabile un strop de mângâiere și un licăr de speranță”, a declarat părintele Nicolae Aloman.
Pe data de 27 mai a.c., la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, vor fi premiate cele zece grupe catehetice care s-au clasat pe Locul I la evaluarea de la nivelul fiecărui protopopiat.
Pr. Cristian Rațiu