Centenarul Patriarhiei Române, marcat la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, marți, 8 aprilie 2025, în contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, parohia Alba Iulia – Cetate I, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, au organizat evenimentul aniversar intitulat „Centenarul Patriarhiei Române. Chipurile Patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române printre noi – medalioane aniversare”. Manifestarea a avut loc la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din orașul Marii Uniri, sub îndrumarea părintelui Ilarie Moldovan, preot al parohiei Alba Iulia – Cetate I, și prin implicarea prof. Ancuța-Laura Oprean (Religie), a prof. Emanuela Bandici (Limba română) și a prof. Florin Costea (Religie), cadre didactice la aceeași unitate de învățământ.

Activitatea a fost realizată de elevii clasei a VIII-a D, reunind participarea a numeroși profesori, dar și a altor elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, în frunte cu prof. Lavinia Poșogan (director) și cu prof. Andra Buda (director adjunct). Evenimentul a fost moderat de către prof. Ancuța-Laura Oprean (Religie). Părintele Ilarie Moldovan a realizat o scurtă privire de ansamblu asupra celor mai importante evenimente istorice care au stat la baza ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, în data de 4 februarie 1925, citând din cuvântul rostit de Părintele Patriarh Daniel la proclamarea Anului omagial 2025: ,,Această aniversare nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o chemare la recunoștință față de înaintașii noștri și reflecție asupra rolului Bisericii noastre în viața poporului român”, subliniind faptul că „este, în același timp, un moment de mare bucurie și de recunoștință pentru toți românii ortodocși”.

În cadrul aceluiași eveniment, elevii au prezentat activitatea patriarhilor care au păstorit Biserica Ortodoxă Română de-a lungul unui secol, subliniind contribuțiile lor la consolidarea identității ortodoxe și naționale a poporului român. Întâlnirea s-a dovedit a fi una de excepție, dată fiind implicarea cadrelor didactice și a elevilor clasei a VIII-a D. Prin referatele minuțios alcătuite și cu ajutorul prezentărilor Power-Point, tinerii i-au convins pe cei prezenți că această aniversare constituie un moment unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, elevii au pregătit și un scurt moment duhovnicesc, prilej cu care au cântat pricesne specifice perioadei Postului Mare și au rostit poezii (creații proprii). La final, tinerii au intonat troparul Învierii Domnului și s-au bucurat de cărțile de rugăciuni primite din partea parohiei Alba Iulia – Cetate I.


Pr. Ilarie Moldovan
Prof. Ancuța- Laura Oprean

Share