Centenarul Protopopiatului Ortodox Aiud (1922-2022)

Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la înființarea primei Parohii Ortodoxe din municipiul Aiud (actuala parohie Aiud II) și a Protopopiatului Ortodox Aiud. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 14-16 octombrie 2022, a avut loc o serie de evenimente cultural-religioase deosebite menite să marcheze în mod solemn „centenarul Ortodoxiei aiudene”, precum și memoria preotului Iosif Pop, întâiul paroh și protopop al Aiudului. Manifestările, organizate sub atenta coordonare a părinelui protopop Ioan Bogdan, s-au derulat în prezența a zeci de preoți și sute de credincioși dreptslăvitori din întreg protopopiatul Aiud.

Programul evenimentelor a debutat vineri, 14 octombrie, la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din parohia Aiud II. Începând cu ora 17.45, numeroși preoți, credincioși și studenți teologi au întâmpinat racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, adusă din protoieria Câmpina (Arhiepiscopia Bucureștilor). În continuare, clericii și credincioșii prezenți au organizat o procesiune în jurul locașului de închinare, urmând ca de la ora 18.00 să fie oficiată slujba Privegherii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Cluj-Napoca, aflat sub coordonarea prof. Sorin Albu. Cinstitele odoare ale Sfântului Nectarie au rămas spre închinare în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” până în după-amiaza zilei de duminică, 16 octombrie.

Sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 9.00, în biserica parohiei Aiud II, un sobor de preoți, condus de către părintele protopop Ioan Bogdan, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și slujba Parastasului pentru ctitorii și ostenitorii sfântului locaș de rugăciune. Apoi, programul zilei a continuat la sediul protopopiatului Aiud, unde, începând cu ora 14.00, a avut loc conferința intitulată „Reorganizarea Bisericii Ortodoxe din Transilvania” după Marea Unire. Prelegerea a fost susținută de către cercetătorul științific dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române.

În discursul său, dr. Mircea-Gheorghe Abrudan a realizat o radiografie a istoriei Bisericii Ortodoxe din Transilvania în epoca modernă, insistând asupra procesului de refacere instituțională din anii 1761 și 1784, stabilirea reședinței episcopale la Sibiu, restaurarea Mitropoliei românilor ortodocși din Transilvania și Ungaria în decembrie 1864 și proiectul Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna de reorganizare a Eparhiei Ardealului prin înființarea unei Episcopii noi la Cluj pentru credincioșii ortodocși trăitori la nord de râul Mureș. De asemenea, domnia sa a subliniat faptul că datorită vicisitudinilor vremii, dar mai ales a opoziției autorităților maghiare, noua Eparhie a Vadului, Feleacului și Clujului a fost întemeiată abia după Marea Unire în iulie 1919, când la Cluj s-a înființat un consistoriu cu jurisdicție canonică asupra a 12 protopopiate, 330 parohii și 270.000 credincioși.

De asemenea, dr. Mircea-Gheorghe Abrudan a amintit faptul că Nicolae Ivan, ales Episcop al Vadului, Feleacului și Clujului în septembrie 1921, a fost cel care a propus reorganizarea administrativă a eparhiei în scopul dinamizării vieții bisericești, iar Sinodul eparhial din martie 1922 a hotărât înființarea a trei protopopiate noi, Aiud, Huedin și Luduș, acestea începându-și activitatea la 1 septembrie 1922. În final, istoricul clujean a felicitat conducerea protopopiatului pentru organizarea acestor festivități centenare, reamintind participanților faptul că istoria ne ajută să cunoaștem trecutul, să înțelegem prezentul și să credem într-un viitor mai bun al țării noastre.

În continuare, de la ora 15.00, în vecinătatea sediului protopopiatului Aiud, a avut loc dezvelirea monumentului aniversar, în prezența doamnei Oana Badea, primarul municipiului Aiud, a nepotului preotului Iosif Pop, prof. univ. dr. Adrian Pop, cadru didactic universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, a preoților din protopopiatul Aiud și a tuturor celor care au luat parte la conferința susținută de către dr. Mircea Gheorghe Abrudan. Apoi, de la ora 15.15, toți cei prezenți au luat parte la o procesiune organizată de la sediul protoieriei la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, pe traseul str. Ion Creangă – str. Protopop Iosif Pop – str. Iuliu Maniu – str. Transilvaniei. Manifestarea a fost însoțită de acompaniamentul Fanfarei „Augustin Bena” a județului Alba.

Ajunși la biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, cei prezenți s-au bucurat de un moment artistic deosebit. Începând cu ora 17.00, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române, condus de către părintele arhid. Mihail Bucă, a susținut un concert de muzică bizantină și patriotică. La final, părintele protopop Ioan Bogdan a adresat alese mulțumiri membrilor formațiunii corale pentru minunatul buchet de cântece interpretate în prezența sutelor de clerici și credincioși care au luat parte la acest moment deosebit. Programul manifestărilor dedicate centenarului protopopiatului Aiud a culminat cu Dumnezeiasca Liturghie arhierească, oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, duminică, 16 octombrie, în biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.

Foto credit: Alexandru Samuel Popa

Share