Pe data de 24 ianuarie a.c., cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum, pe esplanada Sălii Unirii din vechiul Bălgrad. Serviciul religios a fost oficiat în prezența oficialităților județene și locale și a numeroși credincioși.
Vineri, 24 ianuarie 2025, Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată în mod solemn la Alba Iulia. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a participat la evenimentul dedicat împlinirii a 166 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească. Începând cu ora 10.00, pe esplanada Sălii Uniri, Ierarhul nostru a săvârșit slujba de Te-Deum. Serviciul religios a fost oficiat în prezența oficialităților județene și locale și a numeroși credincioși.
În cuvântul rostit la finalul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Când comemorăm unirea înfăptuită sub Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Române și Unirea cea Mare din 1918, ne amintim cu respect de toți aceia care prin credință puternică și prin spirit de sacrificiu ne-au dobândit libertatea, unitatea și demnitatea națională. Acestor bravi înaintași, între care se află și Alexandru Ioan Cuza, le aducem, astăzi, omagiul recunoștinței noastre. Totodată, astăzi, când sentimentul patriotic se diminuează și când mulți români nu cunosc trecutul nostru istoric sfânt și glorios, este bine să luăm aminte la aceste cuvinte ale marelui Nicolae Iorga: «Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții»”.
După oficierea slujbei de Te-Deum, doamna Ioana Ursu, muzeograf în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a rostit o alocuțiune în care a reliefat semnificația Zilei Unirii Principatelor Române și importanța evenimentului de la 24 ianuarie 1859 pentru istoria poporului român. La finalul manifestării, fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba a interpretat Hora Unirii, moment la care au fost invitați să ia parte toți cei prezenți.