Vineri, 17 martie 2023, Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud a găzduit un eveniment cultural-spiritual cu totul aparte. Începând cu ora 13.00, în noua biserică a așezământului monahal, s-a desfășurat evenimentul intitulat sugestiv „Chivotul Memoriei”. Manifestarea, organizată în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Simpozionului Național de Martirologie, a propus o întâlnire inedită între domnul Simion Drăgoi, fost deținut politic în temnițele comuniste, și 100 de elevi din municipiul Aiud și împrejurimi.
Evenimentul a fost moderat de către domnul dr. Dragoș Ursu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. În debutul manifestării, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a adresat un cuvânt de mulțumire și felicitare organizatorilor acestui eveniment, prilej cu care a apreciat inițiativa unei astfel de activități menite să evidențieze importanța cinstirii martirilor și a deținuților politici din temnițele comuniste.
În prima parte a manifestării, a avut loc un moment artistic susținut de către elevii și profesorii din cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă”, ajuns la a IV-a ediție. Astfel, numeroși tineri din localitățile Aiud, Ocna Mureș, Unirea sau Lunca Mureșului, coordonați de cadrele didactice, au interpretat cântece și au recitat poezii, toate având în compoziție versuri scrise de către deținuții politici în timpul anilor petrecuți în temnițele comuniste.
Momentul culminant al evenimentului a fost constituit de prelegerea domnului Simion Drăgoi, fost deținut politic, în vârstă de 92 de ani. Adresându-se numeroșilor tineri și oaspeți prezenți, domnia sa a rememorat suferințele din timpul celor nouă ani de detenție, îndurați ca o „consecință” a opoziției față de regimul ateo-comunist instaurat în România la jumătatea secolului XX. De asemenea, Simion Drăgoi a subliniat importanța luptei pe care au purtat-o, în primii ani ai regimului totalitar, „membrii fondatori” ai Ligii Anticomuniste din Alba Iulia.
Dintre oaspeții de seamă prezenți la eveniment amintim pe doamna prof. Laura Popa, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Alba, care s-a ocupat îndeaproape de buna organizare și desfășurare a momentului cultural-artistic susținut de către profesori și elevi în debutul manifestării. De asemenea, a fost prezent părintele Ioan Bogdan, protopop al Aiudului, domnul Ioan Hădărig, manager al Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” din Aiud, precum și numeroși preoți parohi și cadre didactice ale instituțiilor de învățământ gimnazial și preuniversitar de pe raza municipiului Aiud și a localităților învecinate.
În încheiere, părintele protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Aiud, a mulțumit tuturor celor prezenți la acest eveniment de suflet. Făcând trimitere la discursul emoționant rostit de Sabin Drăgoi, preacuvioșia sa a remarcat faptul că, prin cele relatate de către fostul deținut politic, toți cei prezenți au devenit „părtași” ai momentelor evocate anterior. Totodată, părintele protosinghel i-a îndemnat pe tinerii prezenți să păstreze cu sfințenie credința dreaptă și demnitatea neamului românesc, avându-l ca pildă în acest sens pe însuși Simion Drăgoi, o mărturie vie și un veritabil exemplu de statornicie.