Clericii din județul Alba au participat la conferința pastoral-misionară de toamnă

Pe data de 1 noiembrie 2022, la Alba Iulia, a avut loc conferința pastoral-misionară de toamnă, la care au luat parte toți preoții din județul Alba. Întrunirea a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, lucrările desfășurându-se la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul reședință de județ.

Marți, 1 noiembrie 2022, în ziua prăznuirii Sfinților doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul preoților din cele cinci protopopiate ale județului Alba, cu prilejul conferinței pastoral-misionare de toamnă. Întrunirea clericilor din protoieriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeș a avut un caracter solemn, desfășurându-se sub auspiciile Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria. Totodată, evenimentul s-a încadrat în planul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și al Anului comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

Evenimentul a debutat la ora 10.00, cu slujba de Te-Deum, oficiată la Catedrala Reîntregirii de către un sobor de clerici, în prezența Întâistătătorului Eparhiei noastre. Lucrările conferinței s-au desfășurat începând cu ora 10.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, întrunirea fiind prezidată de către Părintele Arhiepiscop Irineu. În prima parte a evenimentului, părintele Sabin Vodă, preot al parohiei Alba Iulia Orizont, a susținut prelegerea cu tema „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț – modele pentru dobândirea liniștii sufletești într-o lume tumultoasă”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt duhovnicesc, subliniind faptul că întrunirea se derulează sub auspiciile gloriosului Centenar al Încoronării de la 15 octombrie 1922. Reliefând portretele Regelui Ferdinand și Reginei Maria, Ierarhul nostru a evidențiat faptul că primii Suverani ai României întregite s-au îndeletnicit încă din tinerețe cu rugăciunea și lectura biblică, respectând cu strictețe principiile religios-morale. De asemenea, în cadrul evenimentului, părintele Cristian Alexandru din București a interpretat cu măiestrie imnul sfinților isihaști și un buchet de cântări duhovnicești, în prezența Chiriarhului nostru și a clericilor din cele cinci protopopiate ale Eparhiei Alba Iuliei.

Share