Colecta „«Faptele Credinței» – dăruiește bucurie celor nevoiași!”, organizată de Eparhia Alba Iuliei

Perioada Postului Crăciunului este un prilej potrivit să dăruim bucurie celor care sunt în nevoi materiale sau sufletești. Să le dăruim speranță, încredere, un zâmbet sau o îmbrățișare, un cuvânt frumos sau o rugăciune smerită, iar dacă putem, să le dăruim o haină, sprijin financiar sau produse alimentare, medicamente bolnavilor sau dulciuri și jucării copiilor sărmani.

Este prilejul acum de a ne lărgi inimile spre a-i cuprinde pe cei aflați sub povara greutăților. Astfel, am urma îndemnul Tatălui ceresc Care ne-a cuprins în inima Sa, oferindu-ne marele dar, pe Fiul Său. Credința noastră în El se dovedește și sporește, practic, prin faptele concrete pe care le facem, faptele bune fiind astfel „Faptele Credinței”.

Pentru a încuraja înmulțirea faptelor bune și pentru a aduce bucurie și mângâiere copiilor, vârstnicilor sau persoanelor cu dizabilități care se confruntă cu probleme sociale, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei organizează în această perioadă a Postului Crăciunului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Colecta „Faptele Credinței”, realizată în toate parohiile Eparhiei.

Oamenii buni și generoși pot aduce la bisericile parohiale, la sediile protopopiatelor sau la Centrul eparhial produse alimentare, donații financiare, haine, medicamente sau rechizite școlare, care vor fi distribuite așezămintelor sociale sau persoanelor nevoiașe din parohii.

„Faptă a credinței” este însă orice bine făcut semenului în suferință, reprezentând implicarea în acțiunile filantropice inițiate de către alte organizații caritabile. De asemenea, este ajutarea personală, directă, făcută cu respect și prețuire, cu mărinimie și discreție, a aproapelui pe care îl cunoaștem sau pe care nu îl cunoaștem.

Arhiepiscopia Ortodoxă Română administrează în prezent o Rețea de servicii sociale în care sunt ocrotiți peste 1.000 de copii în 18 Case de tip familial și în 29 Centre de zi și de prevenire a abandonului școlar. Alături de aceștia, prin Rețeaua socială eparhială, 610 persoane vârstnice primesc îngrijire prin 8 Centre rezidențiale și 6 Servicii de îngrijire la domiciliu, 320 de persoane nevoiașe primesc hrană prin 5 Cantine sociale, 354 persoane cu dizabilități sunt ocrotite în cadrul a 7 Locuințe protejate, 13 Servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor adulte cu dizabilități și 1 Centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, iar 95 de persoane adulte sunt găzduite în 4 Adăposturi de noapte.

Toate aceste așezăminte, care oferă zilnic ajutor la peste 2.200 de beneficiari, sunt  administrate de Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, Filialele Asociației și celelalte organizații nonguvernamentale eparhiale. Centrele sociale funcționează în parteneriat cu autoritățile publice locale și județene și sunt finanțate în procent de 30% din donații și sponsorizări. Informații suplimentare despre detaliile Campaniei „Faptele Credinței” se pot obține pe adresa de email filantropia_ortodoxa@yahoo.com, persoana de contact pentru județul Alba fiind Daniela Truța, inspector social eparhial (tel.: 0788 932863), și pentru județul Mureș părintele Mihai Dumitrescu, inspector social eparhial (tel.: 0747962507).

 

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

 

Foto: arhivă.

 

Share