Colocviu dedicat Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia

Cu două zile înainte de momentul solemn al celebrării Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia a găzduit colocviul intitulat generic „Omagiu – Centenarul Încoronării”, la care au luat parte cadrele didactice și elevii instituției de învățământ teologic.

Joi, 13 octombrie 2022, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia a găzduit un eveniment deosebit dedicat Centenarului Încoronării Regilor Ferdinand și Maria. Începând cu ora 10.00, cadrele didactice și elevii instituției de învățământ teologic au participat la colocviul intitulat generic „Omagiu – Centenarul Încoronării”. Tematica întâlnirii a reliefat legătura dintre aspectul sacramental și realitatea istorică a Încoronării din anul 1922, urmărindu-se în același timp promovarea unor valori precum responsabilitatea, continuitatea sau unitatea neamului românesc.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către părintele prof. dr. Eugen Pintea, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, care a subliniat importanța și substratul istoric al manifestării de față. În continuare, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și consilier cultural în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, a prezentat momentul solemn al Încoronării Regilor Ferdinand și Maria prin imagini de arhivă.

În cea de-a doua parte a evenimentului, prof. Teodora Ancateu a susținut prelegerea cu titlul „Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922. Preliminarii”, subliniind contextul istoric al evenimentului din urmă cu 100 ani. Apoi, părintele prof. Alexandru Matei a vorbit despre simbolismul cultului bizantin reflectat în ceremonialul Încoronării, iar părintele prof. Virgil Bolea a realizat o prezentare amplă a implicării Bisericii Ortodoxe în desfășurarea evenimentelor care au prilejuit Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria. La final, elevii Seminarului Teologic Ortodox au susținut un scurt moment artistic.

Share