Comemorarea eroilor martiri ai Revoluției Române din 1848, în parohia Dumbrava, protopopiatul Reghin

Marți, 14 iunie 2022, în parohia Dumbrava, protopopiatul Reghin, au fost comemorați eroii martiri ai Revoluției Române din 1848. Momentul a fost marcat prin oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoți și prin oficierea slujbei Parastasului.

Anual, în parohia Dumbrava, protopopiatul Reghin, a treia zi de Rusalii este o zi de mare sărbătoare, cu prilejul comemorării eroilor martiri care au fost uciși în Revoluția Română din 1848. Revoluția din Transilvania din 1848 s-a integrat în uriașul val revoluționar care izbucnise din cauza nedreptăților. Pe atunci, românii din Transilvania doreau desființarea iobăgiei, dobândirea independenței și înfăptuirea unității Țărilor Românești.

În februarie 1849, la Dumbrava, au fost masacrați de către armata maghiară 200 de bărbați. Cu toții erau localnici din satele Dumbrava, Râpa de Jos, Râpa de Sus (Vătava), Maiorești, Cuieșd și Batoș. Comemorarea eroilor martiri de la Dumbrava a început imediat după Revoluția Română din 1848. La 90 de ani de la masacrarea lor, a fost ridicat un monument care astăzi se află pe locul numit „Podășel”, foarte aproape de biserica ortodoxă din sat și de locul în care au fost masacrați cei 200 de bărbați.

La fel ca și în anii precedenți, și în acest an, în marțea Rusaliilor, pe data de 14 iunie 2022, au fost comemorați eroii martiri ai Revoluției din urmă cu mai bine de un secol și jumătate. Astfel, în prima parte a zilei, în biserica parohială, a fost oficiată Sfânta Liturghie în sobor de preoți și au fost pomeniți eroii martiri. După Dumnezeiasca Liturghie, a urmat procesiunea spre monumentul din „Podășel”, unde a fost oficiată slujba Parastasului în cinstea eroilor martiri uciși la Revoluție. La eveniment au participat un număr mare de credincioși îmbrăcați în straie populare, precum și reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

A doua parte a zilei a continuat pe platoul din vecinătatea monumentului cu un spectacol de muzică populară organizat de Primăria comunei Vătava, împreună cu Consiliul Local, prilej cu care a fost organizat tradiționalul târg de la „Podășel”. Inscripțiile de pe monumentul ridicat în cinstea eroilor martiri ai Revoluției sunt: „Întru mărirea lui Dumnezeu și a gloriei Române”; „Glorie eternă celor 200 de martiri naționali din Dumbrava, uciși pe acest loc, în 1848”.

 

Pr. paroh Alin Șular

Share