La invitația comunității ortodoxe a românilor din Dubai, la începutul perioadei Triodului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, arhimandritul Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa și ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud au vizitat Emiratele Arabe Unite.
Alături de părintele Alexandru Trușcan, parohul comunităţii româneşti din Dubai, părinții de la Mănăstirea Oașa au slujit Sfânta Liturghie în biserica antiohiană „Buna Vestire” din cartierul Jebel Ali din Dubai și în biserica „Sfântul Nicolae” din Abu Dhabi, dar și Taina Sfântului Maslu. Întâlnirile liturgice au fost urmate de dialoguri duhovnicești prin care oaspeții i-au ajutat pe credincioșii prezenți să descopere frumusețea Ortodoxiei care poate fi trăită și mărturisită peste tot în lume.
Părintele Iustin le-a atras atenția celor prezenți că „este foarte important să știm în ce perioadă liturgică suntem, pentru ca să ne lăsăm viața modelată de către aceasta”. Explicând pilda vameșului și a fariseului care marchează începutul Triodului, părintele Iustin a subliniat faptul că „Sfinții Părinți atrag atenția că e mai important duhul în care faci un lucru, decât lucrul în sine. Asta se vede și din Evanghelia de azi. Fariseul făcea lucruri bune, dar rugăciunea lui nu a fost primită, pentru că nu era făcută într-un duh bun. Era făcută într-un duh de superioritate, mândrie, de afirmare de sine. Duhul a tranșat, a făcut diferența! Suntem într-o continuă convertire, ne angajăm așa cum putem, în primul rând formal, în relația cu Dumnezeu, dar, pe fondul acestei angajări, trebuie să ne schimbăm viața permanent. Pocăința este permanentă, pentru totdeauna. Cât suntem pe pământ, suntem în pocăință, adică în schimbare, în convertire. Ne schimbăm fizic (creștem, ne maturizăm, îmbătrânim), dar și sufletul trebuie să fie într-o continuă creștere care se realizează pe fondul pocăinței”.
Totodată, părintele Pantelimon i-a invitat pe credincioși să reflecteze la alte aspecte care ne pot îmbunătăți viața duhovnicească: „Pornind pe această cale a Postului Paștilor, suntem îndemnați la crucea și disconfortul sincerității, acela de a avea curajul de a privi la ce este negativ în noi. Să punem totul în fața lui Dumnezeu! Realismul trebuie să fie cu măsură, pentru că există o privire a negativului din tine care duce la descurajare, la paralizie sufletească. Trebuie să privim spre răul din noi, dar să îl punem în fața lui Dumnezeu ca El să ne tămăduiască. De asemenea, trebuie să știm că trebuie să facem totul împreună și că nu suntem unii mai buni decât alții. Toți suntem vameși. Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este: Dacă vameșul ar fi avut condiția și faptele fariseului, tot așa ar fi zis? Când nu ai făcut niciun lucru bun, nu e greu să te smerești. E foarte important să știi să gestionezi succesul, adică rezultatele pe care le ai. Când nu faci nimic, nu e greu să fii smerit. Când ai rezultate pe toate planurile – administrativ, financiar, profesional, spiritual – gestionarea lor e problematică. E foarte important ca, atunci când avem rezultate, să nu uităm că am pornit din condiția de vameș. Dacă am părăsit această condiție, înseamnă că nu suntem bine”.
În încheierea prelegerilor rostite, părinții au subliniat faptul că este cu adevărat o mare minune să se săvârșească Sfânta Liturghie în lumea arabă. Având în vedere că românii se regăsesc în momentul actual pe întreg mapamondul, este vremea noastră să facem misiune, propovăduind Ortodoxia în toate locurile pe care le vizităm.