Comuniune inter-ortodoxă și dialog misionar, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia s-a desfășurat marți, 18 ianuarie 2022, un eveniment inedit. Părintele Habbil Lipesa Omukuba, din Kenya (Africa), a susținut un curs la disciplina Misiologie Ortodoxă pentru studenții teologi din anul III. De asemenea, miercuri, 19 ianuarie, Părintele Arhiepiscop Irineu a primit vizita părintelui Habbil la Centrul eparhial.

Marți, 18 ianuarie 2022, studenții anului III din cadrul secției de Teologie Pastorală au avut parte de un curs special la disciplina Misiologie Ortodoxă. Părintele Răzvan Brudiu, titularul catedrei, l-a avut ca invitat pe părintele Habbil Lipesa Omukuba din Kenia (Patriarhia Ortodoxă Greacă a Alexandriei și a Întregii Africi). Preotul de origine keniană le-a prezentat pe scurt studenților viaţa sa, vorbind totodată despre posibilitatea pe care Ortodoxia i-a oferit-o pentru a urma o școală, la finalul căreia, ajuns preot, a început o importantă lucrare misionară în Kenya.

Părintele a îndemnat la misiune, menționând că adevărata slujire se arată cu adevărat într-o atitudine de smerenie și devotament. În misiunea pe care părintele Habbil Lipesa Omukuba o realizează este de remarcat, în special, încercarea de a oferi copiilor posibilitatea de a merge la școală. Părintele, tată a cinci copii, prin proiectul pe care îl coordonează și în cadrul căruia funcționează o școală, oferă masa pentru încă o sută treizeci de copii.

Misiunea părintelui Habbil este demnă de un slujitor al Domnului, părintele mărturisind prin propria lucrare că Evanghelia este, de fapt, o întâlnire a lui Hristos cu o nevoie umană. Domnul Hristos nu a venit pentru a fi slujit, ci pentru a sluji. Și ce bucurie aduce întâlnirea cu Hristos? Ea aduce vindecare. Dacă am ști să ne întâlnim, nu doar că am vindeca pe alții, ci ne-am vindeca, în primul rând, pe noi înșine. Pe fundalul celor spuse de părintele, răsună îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Slujiţi unii altora prin dragoste” (Galateni 5, 13).

De asemenea, miercuri, 19 ianuarie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a primit vizita părintelui Habbil Lipesa Omukuba, la Centrul eparhial. Preotul originar din Kenya a fost însoțit de către părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei, și de către părintele Bazil Popa, preot al parohiei Aiudul de Sus. Fiind protestant în primii ani ai vieții, părintele Habbil s-a convertit ulterior la Ortodoxie, după ce a cunoscut un preot dreptslăvitor în preajma anului 1994.

Impresionat de frumusețea Ortodoxiei, părintele Habbil Lipesa Omukuba a urmat cursurile unui Seminar Teologic, după care a fost hirotonit preot. Făcând referire la vizita de față efectuată în România, părintele Habbil a mărturisit faptul că își propune să ajungă în țara noastră în fiecare an, pentru a poposi la cât mai multe așezăminte monahale și a deprinde numeroase învățături despre Ortodoxie.

Share