Concert de colinde organizat în biserica parohiei Livezile, protopopiatul Aiud

În după-amiaza zilei de duminică, 10 decembrie 2023, biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din parohia Livezile, protopopiatul Aiud, a găzduit un eveniment cultural-artistic și duhovnicesc de suflet. Începând cu ora 16.00, a avut loc o nouă ediție a festivalului de colinde organizat anual de către parohiile de pe Valea Aiudului. Evenimentul, desfășurat în prezența părintelui protopop Ioan Bogdan, a reunit participarea a cinci formațiuni corale, dar și a unor oaspeți și invitați speciali, care au interpretat colinde străvechi, spre bucuria numeroșilor credincioși.

În deschiderea concertului, am adresat cuvântul de bun venit, subliniind importanța păstrării și cultivării tradiției colindului. În continuare, au interpretat colinde grupurile vocale din parohiile Măgina, Poiana Aiudului, Vălișoara, Izvoarele și Livezile, înfrumusețând, cu măiestrie și devotament artistic, acest eveniment duhovnicesc. Apoi, au încântat auditoriul Ioan Gordiță, interpret de muzică populară și membru al Corului „Sfânta Treime” al Catedralei Reîntregirii, Luminița Han, dirijorul Corului parohiei Livezile, și părintele Sebastian Zăhan, dimpreună cu membrii grupului de colindători din Câmpia Turzii.

La finalul concertului de colinde, părintele Ioan Bogdan, protopop al Aiudului, a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc în care a reliefat frumsețea sezonului liturgic al Postului Crăciunului. De asemenea, Horațiu Han, primarul comunei Livezile, a adresat felicitări tuturor cetelor de colindători pentru prestația artistică manifestată prin vestirea Nașterii Domnului. În încheiere, în calitate de gazdă, am adus cuvinte de mulțumire distinșilor noștri oaspeți și preoților parohi care i-au însoțit, îndemnându-i să păstreze cu sfințenie tradiția colindului. La final, toți cei prezenți au luat parte la o agapă frățească.

Festivalul de colinde al parohiilor de pe Valea Aiudului a devenit deja o tradiție, evenimentul ajungând în acest an la cea de-a VIII-a ediție. Festivalul a luat ființă în anul 2013 și a fost găzduit pentru întâia oară în parohia Poiana Aiudului, cu ocazia inaugurării Căminului Cultural din localitate. Concertul a fost organizat anual în biserica unei parohii de pe Valea Aiudului, cu excepția anilor 2020 și 2021, când contextul pandemic nu a permis buna desfășurare a evenimentului. Anul acesta, festivalul de colinde a fost organizat în contextul parteneriatului încheiat între Parohia Ortodoxă Livezile și Primăria Comunei Livezile.

Pr. paroh Răzvan Petru Țârău

Share