Concert de pricesne organizat de Filiala Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

Joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură „Ion Sângereanu” din Ocna Mureș, Filiala Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia a organizat un spectacol de pricesne. Au urcat pe scenă copiii ocrotiți în Așezământul social Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș, aflat sub coordonarea doamnei Raluca Orga, precum și grupele de copii de la Ansamblu Tradiții Uiorene Ocna Mureș, coordonați de doamna Liana Stoica. Pe scena Casei de Cultură din localitate, doamna Cornelia Ionela Muntean a interpretat câteva pricesne care au generat emoție și bucurie în sufletul tuturor celor prezenți în sală. De asemenea, în cadrul programului, am ascultat câteva versuri bine recitate, armonizate cu glasuri de copii în trei pricesne adecvate momentului și o scenetă construită pe o legendă, a cărei temă a fost bine relevată de către micii actori în „Legenda ouălor roșii”.

Povestitorii ne-au introdus în inima evenimentelor petrecute după Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, ca într-o poveste promițătoare de bucurii și speranțe în bine, ca promisiuni împlinite ale Fiului lui Dumnezeu. Ne-au dat fiori zgomotele târgului plin de miei, pasul cadențat al soldaților romani, vocea îngerului care s-a întins peste întreaga sală, cu ecoul vorbelor rostite către femeile mironosițe ajunse la mormântul sfânt: „De ce căutați pe Cel viu între cei morți?”. Deznodământul a reprezentat un moment de uimire pentru toți cei prezenți, întrucât dovedeau minunea săvărșită de Iisus: Învierea Sa. A răsunat în încheiere refrenul unui cântec slăvitor care întărea faptele biblice petrecute: „A înviat cu adevărat / O, ce bucurie!”.

Participarea celor mai mici dintre copiii din așezământ, cei din clasa pregătitoare, a adus zâmbete pe buzele tuturor spectatorilor, prin prezentarea, cu farmec copilăresc, a poeziei lui George Topîrceanu, intitulată „La Paști”. Corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ștefan”din Alba Iulia, dirijat de părintele profesor Nicolae Topîrcean, a susţinut un memorabil recital de pricesne care a încălzit inimile celor prezenţi şi a produs sentimente de emoţie, nostalgie şi înălţare sufletească. Spectacolul s-a încheiat cu pricesne interpretate frumos de copiii de la Ansamblu Tradiții Uiorene, coordonați de doamna Liana Stoica.

De asemenea, a fost prezent alături de noi părintele protopop Ioan Bogdan. Sfinția sa a elogiat în termeni laudativi întreaga misiune socială desfășurată pe plan local de președintele Filialei Ocna Mureș a Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, domnul Orga Ciprian, și a subliniat faptul că priceasna este o rugăciune cântată prin care suntem chemați să ne reamintim de suferința prin care a trecut Mântuitorul Hristos, dar mai ales de biruința Sa asupra morții. Totodată, i-a îndemnat pe părinții prezenți în sală să-i îndrume pe copii să umeze cursurile Seminarului Teologic Ortodox „Simion Ștefan” din Alba Iulia. Felicităm întreaga strădanie a copiilor și a educatorilor din așezământ, a copiilor și a îndrumătoarei Ansamblului Tradiții Uiorene pentru reușita acestui eveniment și le dorim tuturor să aibă parte de o perioadă cu mult folos duhovnicesc și cu multă pace în suflet.

Geta Huiculescu
Profesor în cadrul Așezământului Social „Sfântul Mucenic Ciprian” din Ocna Mureș

Share