Concert extraordinar de muzică bizantină susținut la Catedrala Încoronării, în prezența Părintelui Arhiepiscop Irineu

În seara zilei de 12 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală din vechea Cetate a Bălgradului. Arhipăstorul nostru a participat la slujba Vecerniei mari, după care a luat parte la concertul de muzică sacră susținut de interpreta libaneză Ribale Wehbé, părintele Alexandru Grigoraș și membrii Grupului „Byzantion” din Iași.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, Catedrala Încoronării din Cetatea Marii Uniri a găzduit un nou eveniment artistic de excepție. De această dată, oaspeți de seamă au fost tânăra solistă Ribale Wehbé, interpretă libaneză de muzică bizantină și orientală, părintele Alexandru Grigoraș și membrii Grupului „Byzantion” din Iași. Cu prilejul acestui moment deosebit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor albaiulieni. Începând cu ora 18.00, Ierarhul nostru a participat la slujba Vecerniei mari, în cadrul căreia răspunsurile liturgice au fost oferite de către membrii Grupului „Byzantion”. 

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei noastre a adresat un călduros cuvânt de bun venit distinșilor artiști, evidențiind în mod special activitatea deosebită a tinerei interprete libaneze Ribale Wehbé. Totodată, Chiriarhul nostru a subliniat faptul că toți cei prezenți la acest concert de muzică sacră se pot numi pe bună dreptate privilegiați, prin prisma armoniilor liniștite și purificatoare interpretate.

De la ora 19.00, Ribale Wehbé, părintele Alexandru Grigoraș și membrii Grupului „Byzantion” au susținut un concert extraordinar de muzică bizantină, spre încântarea și bucuria duhovnicească a sutelor de credincioși. Repertoriul muzical a fost unul vast, cuprinzând cântări liturgice și cântece religioase interpretate în limbile română și arabă. Evenimentul a făcut parte din cadrul Festivalului Cultural „Augustin Bena” Alba, fiind organizat de către Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Consiliul Județean Alba.

La final, în semn de prețuire și aleasă considerație, Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat felicitări distinșilor oaspeți pentru cântecele bizantine interpretate cu rafinament artistic, prin care au sporit sensibilitatea tuturor celor prezenți. De asemenea, Arhipăstorul nostru a mulțumit domnului Alexandru Pal, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, pentru sprijinirea organizării la Catedrala Reîntregirii a acestui eveniment cultural-artistic deosebit.

 

Share