Concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, desfășurat în parohia Reghin – Iernuțeni

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2021 să fie declarat Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României, în Patriarhia Română. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 22 februarie – 11 martie 2021, în cadrul Concursului Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, au fost pregătite activități cu tinerii din grupul de cateheză al Parohiei Ortodoxe Române Reghin – Iernuțeni, Protopopiatul Ortodox Român Reghin, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Lucia” – Veneția I.

În cadrul concursului, tema aleasă de tinerii noștri, generoasă și profundă deopotrivă, reprezintă o parte din sufletul fiecăruia dintre noi: „O frântură de Românie în fiecare familie creștină”. Cele două parohii înfrățite și-au propus realizarea unui proiect de prezentare și cunoaștere a realităților din cele două comunități, precum și de creare a unei legături de prietenie între copiii din cele două parohii. Parteneri în derularea activităților propuse în proiect sunt Școala Gimnazială „Augustin Maior”, Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu”, Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin și Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș.

Întâlnirile au debutat cu formarea grupelor de lucru, prezentarea proiectului, dar și prezentarea activităților propuse în vederea desfășurării acestui program. A urmat o activitate de socializare, constând într-un concurs pe teme religioase, cateheza Familia şi Biserica în viaţa copilului”, susținută de preotul paroh, prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, în care s-a accentuat rolul familiei și al Bisericii în formarea conștiinței, al personalității umane, calitatea relațiilor dintre copii și părinți, autoeducația copilului, diluarea valorilor religioase și morale și necesitatea reperelor stabile de valori.

Șezătoarea tinerilor a adus în mijlocul nostru însemnătatea și semnificațiile momentului: Pregătirea prescurilor pentru Sfânta Liturghie”. Acest moment a reprezentat puntea de legătură între cele două grupuri creștine. Tinerii parohiei noastre au învățat de la bunici tainele acestei tradiții și le-au prezentat grupului de cateheză din Veneția, realizând un schimb de experiență inedit. Pricesnele închinate Maicii Domnului au încheiat seara în reverberații sufletești care vor rămâne. În cadrul dezbaterii online Susținerea și apărarea familiei creștine în societatea contemporană în fața provocărilor actuale”, părintele protopop Avram Matei din Parohia Ortodoxă Română Sfânta Lucia” – Veneția I a prezentat tinerilor noștri câteva aspecte cu care Biserica Ortodoxă Română din Italia se confruntă în rândul tinerilor. În fața multor provocări, suntem la fel de vulnerabili, indiferent de țara sau comunitatea din care facem parte.

Chiar și în aceste momente de cumpănă în care dezvoltăm în pas grăbit competențe digitale, scrisoarea rămâne o punte de legătură între suflete, grupuri, familii și comunități unite prin credință. Astfel, tinerii din Grupul de cateheză al Parohiei Ortodoxe Române Reghin – Iernuțeni, împreună cu tinerii de la Școala Gimnazială „Augustin Maior” din Reghin, coordonați de către doamna prof. Ana-Maria Chiorean, au pregătit scrisori de suflet și cărți (Biblia pentru copii”) achiziționate din donațiile credincioșilor. Acestea au fost trimise și însoțite de cele mai alese gânduri adresate prietenilor din Veneția, care și-au exprimat dorința de a răspunde fiecare unui copil din parohia noastră. Așa se nasc prieteniile care vor rămâne!

Susținerea și apărarea familiei creștine în societatea contemporană în fața provocărilor actuale, respectiv „rănile ei și combaterea lor”, au fost prezentate tinerilor și familiilor lor de către părintele prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean, doamna asistent medical Veronica Chețan (Spitalul Județean Mureș) și domnul prof. Aurelian Friciu (cadru didactic pentru disciplina Religie Ortodoxă la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin). Totodată, de Ziua Internațională a Femeii, copiii au pregătit și realizat un filmuleț în care fiecare și-a exprimat, prin desen și cântec, mulțumirea și recunoștința față de mama.

În cadrul atelierului de pictură Educația prin artă„Icoana pe sticlă”, tinerii au învățat de la pictorul reghinean Marcel Naste noțiuni de bază despre arta naivă: tehnica de lucru a icoanelor pe sticlă, ce înseamnă tradiția iconografică, cum se transmite și importanța ei în creștinism, cum să combine culorile pentru a obține nuanțele potrivite; cum să folosească instrumentele și materialele specifice picturii pe sticlă. Tot în cadrul acestei activități tinerii, pe lângă faptul că s-au bucurat de un altfel de timp, au învățat să lucreze în echipă și să socializeze cu ceilalți. Icoanele realizate au fost sfințite și expuse pentru a fi vândute în scop filantropic: ajutorarea unor familii aflate în suferință. Frumos gândul, nobil gestul - venit din suflete de copii.

„Familia preotului ca model de viață creștină asumată” reprezintă o idee ce a fost pusă în lumină printr-un filmuleț din care se desprinde moștenirea spirituală prin grija părinților care și-au asumat misiunea de preot și preoteasă în mijlocul familiei restrânse și a comunității parohiale. Ideea de a ne conecta într-o dezbatere online pe tema „Postul în viața familiei creștine” a fost adresată de tinerii noștri părintelui protopop Avram Matei, care a accentuat caracterul de jertfă al postului, dobândirea unei discipline prin legea postului trupesc și sufletesc și roadele lui în familie: alungă ispitele, dă înţelegere şi dragoste între soţi, izbăveşte de duşmani, dă înţelepciune şi luminare de minte celor care învață, izbăveşte de patimi şi boli și curăţă păcatele. El este un permanent exercițiu al mântuirii.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Biserica – familia românilor de pretutindeni” au avut ca scop promovarea valorilor familiei, concretizate prin viaţa de comuniune, accentuându-se faptul că educaţia familiei începe de la educaţia copiilor, iar Bisericii îi revine, în aceste condiţii, un rol fundamental în formarea tinerilor. În acest fel, educaţia religioasă rămâne cărămida pusă la temelia unei pregătiri a tinerilor pentru viaţa de familie.

Pr. prof. dr. Claudiu-Dorin Chiorean

Share