Conferința „Credință și recunoștință”, susținută de Dan Negru la Târgu-Mureș

Vineri, 27 mai a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, celebrul om de televiziune Dan Negru a poposit în municipiul Târgu-Mureș pentru a susține conferința intitulată Credință și recunoștință”. Evenimentul, găzduit de Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș, a reunit preoți, cadre didactice, elevi și studenți, precum și persoane din alte categorii sociale.

Întâlnirea s-a derulat sub formatul unei mese rotunde, pe toată durata acesteia persoanele din public interacționând cu invitatul nostru special, dar și între ele, adresând întrebări și făcând schimb de opinii. Prima parte a întâlnirii s-a concentrat asupra vieții lui Dan Negru – maestrul audiențelor TV, dar și omul din spatele ecranelor. Acesta a vorbit despre succes și eșecuri, despre credință și relația cu Dumnezeu, despre frumoasa relație de prietenie și duhovnicie pe care o are cu părintele Vasile Ioana, precum și despre rolul duhovnicului în viața omului, prin prisma experienței personale.

În cea de-a doua parte, au fost analizate aspectele care influențează traseul profesional al tinerilor din zilele noastre, tinerii și biserica, tinerii și societatea. A fost adus în discuție trendul în rândul tinerilor de a se ascunde de propria persoană, de a-și ascunde trăirile și adevăratele probleme sub masca unor zâmbete mecanice și a unei false vieți prospere, chiar luxoase, pe care o expun pe rețelele de socializare, în timp ce boala depresiei și suicidul în rândul acestora ating cote alarmante. De asemenea, a fost evidențiat conflictul între generații ca fiind unul dintre factorii care îndepărtează tinerii de biserică. S-a concluzionat necesitatea unei mai bune comunicări a preoților cu tinerii, astfel încât aceștia să simtă că duhovnicul este persoana în care pot avea încredere deplină că îi ascultă, le oferă cele mai bune sfaturi și le arată calea corectă către Dumnezeu. În acest sens, invitatul nostru special a menționat că trebuie să avem grijă cu toții, preoți și enoriași, că atunci când o persoană pleacă supărată de la biserică, există riscul ca aceasta să plece pentru totdeauna, iar păcatul ne aparține în totalitate și ne poate umbri toate faptele bune pe care le-am făcut până în acel moment. De asemenea, acesta a atras atenția că atunci când arătăm cu degetul către cineva, alte trei degete sunt îndreptate înspre noi.

Dan Negru, supranumit de presa și publicul din România și Republica Moldova Regele audiențelor, este unul dintre cei mai reputați prezentatori români de televiziune, cunoscut pentru succesul pe care îl înregistrează fiecare emisiune din al cărei format face parte, dar și pentru longevitatea audiențelor TV înregistrate pe parcursul celor peste 30 ani de carieră. Pentru performanțele sale a fost premiat cu mai multe distincții: Premiul APTR, Tv Mania, Star TV, VIP, Omul anului în Televiziune Republica Moldova etc. De asemenea, Dan Negru este un susținător asumat al valorilor culturale și creștin-ortodoxe/ spirituale și al personalităților marcante pe care le-a dat poporul român.

Conferința „Credință și recunoștință” a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, prin Departamentul de tineret și Biroul de cateheză – Structura de tineret pentru județul Mureș și Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureș, al Florăriei „La Lenuța”, MCM STUDIO, al Asociației Iuvenis Alba Iulia și al postului Radio Reîntregirea Alba Iulia.

 

Pr. Silviu Jimborean

Share