Conferința „Criza natalității vs. Criza societății: Pași către viață”, desfășurată la Târgu-Mureș

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în municipiul Târgu-Mureș s-a desfășurat, sâmbătă, 19 martie 2022, conferința intitulată „Criza natalității vs. Criza societății: Pași către viață”.

Sâmbătă, 19 martie a.c., la ceas de seară, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a avut loc conferința intitulată „Criza natalității vs. Criza societății: Pași către viață”. Evenimentul găzduit de biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii, municipiul Târgu-Mureș, i-a avut ca invitați speciali pe Domnul Șef lucr. dr. Claudiu Molnar, cadru didactic al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) Târgu-Mureș și medic primar obstetrică-ginecologie, și pe Doamna Tabita Botoi, coordonatorul Biroului pentru viață al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și coordonatorul centrului „PRO VITA” Alba Iulia de informare și consiliere pre și post avort a femeilor și adolescentelor aflate în criză de sarcină. Aceasta este o inițiativă a Departamentului de tineret și biroului de cateheză – Structura de tineret pentru județul Mureș în colaborare cu organizația gazdă.

Tematica întâlnirii s-a concentrat asupra crizei natalității în societatea actuală, caracterizată de o instabilitate tot mai accentuată, provocări și perspective asupra evoluției ratei natalității în contextul crizei (economice, sanitare, umanitare, de siguranță și securitate națională și internațională) în care se afundă tot mai tare societatea în care trăim. Conferința a avut un profund caracter interactiv, publicul având ocazia de a adresa invitaților întrebări și de a-și expune propriile opinii. Astfel, au fost dezbătute aspecte precum întreruperea de sarcină și principalele motive care conduc la această decizie (statut social, nivel de educație, vulnerabilități sociale, afecțiuni medicale, malformații/ cumul de malformații severe ale fătului incompatibile cu viața acestuia și/sau a mamei etc.), îndrumări cu privire la modul în care putem sprijini o femeie aflată în criză de sarcină, principalele riscuri/ consecințe ale întreruperii de sarcină (imposibilitatea de a avea o sarcină ulterioară, afectarea organelor și chiar decesul femeii în timpul sau după efectuarea procedurii, depresie, sinucidere etc), principalele afecțiuni ginecologice care pot conduce la infertilitate sau chiar la decesul femeii, fiind evidențiată în acest sens importanța efectuării controalelor medicale periodice în scopul prevenției și al depistării precoce a eventualelor afecțiuni. În acest sens, s-a atras atenția asupra locului fruntaș pe care îl ocupă România în clasamentele globale în ceea ce privește decesul cauzat de afecțiunile ginecologice-oncologice (cancer de col uterin, ovarian, endometrial), principala cauză constând în depistarea tardivă a acestora. Un alt clasament îngrijorător este cel în care țara noastră deține prima poziție în ceea ce privește sarcina în rândul adolescentelor, fiind conturată în acest sens necesitatea creării unei rețele familie – biserică – școală – sistem medical – psiholog, care să conlucreze pentru a fi cât mai aproape de adolescenți și tineri și a le oferi sprijin și o informare cât mai corectă și completă cu privire la vulnerabilitățile și pericolele la care se expun.

De asemenea, s-a aflat în mijlocul nostru părintele Mihai Dumitrescu, Inspector social în județul Mureș și președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – filiala Târgu-Mureș, care a făcut o trecere în revistă a evenimentelor pro-viață care au loc în județul Mureș, precum și a intenției înființării unui Centru de informare și consiliere pre și post avort la Târgu-Mureș, proiect căruia s-a alăturat și Structura de tineret pentru județul Mureș, prin organizarea unor ateliere de confecționat mărțișoare, felicitări și obiecte decorative, care au făcut obiectul unei expoziții caritabile în scopul strângerii de fonduri care să vină în sprijinul acestui demers nobil, de a lupta pentru dreptul la viață al pruncilor nenăscuți.

Pr. Silviu Jimborean,
Inspector de tineret pentru județul Mureș

Share