Părintele Ciprian Negreanu a fost invitatul primei conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Sfântul și Marele Post din acest an. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 20 martie, de la ora 18.00.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Sfintelor Paști, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Prima întâlnire a avut loc joi, 20 martie 2025, începând cu ora 18.00, și s-a desfășurat în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din vechiul Bălgrad. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe părintele Ciprian Negreanu, coordonatorul ASCOR Cluj-Napoca. Sfinția sa a rostit meditația duhovnicească intitulată „Dumnezeu, Cel Ce este în ascuns”.
Întâlnirea a reunit numeroși clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență și masterat din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În debutul conferinței, Alexandru Graur, președinte al ASCOR Alba Iulia, a realizat o prezentare a activității părintelui Ciprian Negreanu. În continuare, invitatul întâlnirii și-a exprimat bucuria prilejuită de prezența alături de tinerii teologi albaiulieni, în răstimpul Postului Sfintelor Paști. Nu în ultimul rând, părintele Ciprian Negreanu a adresat alese mulțumiri reprezentanților ASCOR pentru primirea călduroasă de care a avut parte la Alba Iulia.
În discursul rostit cu acest prilej, părintele Ciprian Negreanu a tâlcuit fiecare verset scripturistic care Îl prezintă pe Dumnezeu ca fiind „Cel Ce este sau Cel Ce vede în ascuns”. În același sens, sfinția sa a oferit exemplul Sfântului Efrem cel Nou, al cărui martiriu a rămas ascuns în memoria eternă a lui Dumnezeu, până când Domnul a descoperit oamenilor toate detaliile din viața sfântului, dovedind astfel că „nimic nu este acoperit care să nu iasă la iveală” (Matei 10, 26). În finalul prelegerii, invitatul special al serii i-a sfătuit pe cei prezenți să nu își cântărească faptele doar în funcție de semenii care i-ar putea vedea, ci mereu să aibă conștiința că Dumnezeu Se află în inima noastră, văzând „în ascuns”.
În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către Alexandru Graur. Pe această cale, părintele Ciprian Negreanu a răspuns întrebărilor primite din partea celor prezenți, oferind numeroase sfaturi ziditoare de suflet și îndemnuri duhovnicești aplicabile în situațiile concrete ale vieții fiecăruia. La final, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a mulțumit în mod deosebit invitatului întâlnirii pentru prezența la Alba Iulia, punctând activitatea deosebită pe care părintele Ciprian o desfășoară, de mai bine de 24 de ani, alături de tinerii ascoriști din Cluj-Napoca.
Părintele Ciprian Negreanu, licențiat în Filosofie și Teologie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost hirotonit preot în anul 2000. La scurt timp, a primit ascultarea de a se ocupa de ridicarea unui locaș de cult pentru studenții din Cluj-Napoca. Ulterior, în anul 2005, a devenit preot slujitor la biserica nou construită în complexul studențesc „Hașdeu” din municipiu. De asemenea, sfinția sa este duhovnicul tinerilor din cadrul Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Cluj-Napoca.