Conferința „Eros, Logos & Agape: Dragostea în era smartphone”, susținută de teologul și scriitorul Mihail Neamțu la Alba Iulia

Teologul și scriitorul Mihail Neamțu a fost invitatul celei de-a doua conferințe organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia în Postul Crăciunului din acest an. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 30 noiembrie 2023, de la ora 18.30.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Crăciunului, ASCOR – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Cea de-a doua întâlnire a avut loc joi, 30 noiembrie a.c., începând cu ora 18.30, și s-a derulat în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Invitatul special al evenimentului a fost teologul și scriitorul Mihail Neamțu, recunoscut ca fiind o personalitate marcantă a vieții publice din România, precum și o voce matură și lucidă a intelectualității conservatoare. Pentru cei care nu au putut fi prezenți, conferința a fost transmisă în direct pe pagina oficială de Facebook ASCOR Alba Iulia.

La această întâlnire de suflet au luat parte numeroși părinți profesori, clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență și masterat din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. De asemenea, numerosului public s-a alăturat și domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia. În debutul evenimentului, studentul Alexandru Mirci, coordonator al departamentului cultural în cadrul ASCOR Alba Iulia, a realizat o prezentare succintă a teologului Mihail Neamțu, subliniind principalele repere ale activității sale scriitoricești. În continuare, invitatul special al întâlnirii și-a exprimat bucuria deosebită de a fi prezent alături de tinerii din Alba Iulia în pragul Zilei Naționale a României.

În prima parte a prelegerii sale, Mihail Neamțu a subliniat importanța evenimentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și a Regilor Ferdinand I și Maria, ca Suverani ai României întregite. În continuare, distinsul teolog și scriitor a reliefat, în acord cu tema întâlnirii, faptul că dragostea este cea care ne diferențiază pe noi, creștinii, de membrii celorlalte religii ale lumii. Făcând referire la termenul „eros” și la faptul că, în zilele noastre, telefonul „arbitrează” fiziologia și psihologia iubirii, Mihail Neamțu a realizat o paralelă între lumea vechilor legăminte de dragoste din trecut și experiențele „caleidoscopice” ale afectivității care caracterizează societatea actuală.

În continuarea discursului său, teologul și scriitorul Mihail Neamțu a remarcat din nou faptul că „erosul” de acum este golit de „mister” și lipsit de accente lirice. În acest sens, invitatul întâlnirii, remarcând faptul că lumea, atunci când se raportează la dragoste, înlocuiește adeseori cuvântul cu pixelii, a evidențiat rolul deosebit de important pe care creștinismul îl are în ceea ce privește rectificarea percepției noastre despre iubire. Apoi, în a doua jumătate a prelegerii, invitatul special al evenimentului a utilizat, în contextul subiectului conferinței, numeroase citate din romanele „Crimă și Pedeapsă” sau „Frații Karamazov”, ale scriitorului rus Feodor Mihailovici Dostoievski.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către reprezentanții ASCOR Alba Iulia. De asemenea, în cadrul evenimentului, a avut loc și lansarea volumului „Eros, Logos & Agape: Dragostea în era smartphone”, o lectură confesională prin care Mihail Neamțu se dezvăluie ca filosof, teolog, dar și ca îndrăgostit. La final, corul de copii „Glas de înger” al parohiei „Platoul Romanilor” din Alba Iulia, coordonat de prof. Sorina Matei, a susținut un microrecital de cântece patriotice, cu prilejul Zilei Naționale a României. În încheiere, părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a mulțumit în mod deosebit domnului Mihail Neamțu pentru conferința deosebită susținută și pentru prezența în mijlocul tinerilor din orașul Marii Uniri.

Share