Conferință preoțească de primăvară în protopopiatul Târgu Mureș

În data de 27 mai a.c., în protopopiatul Târgu Mureș, s-a desfășurat conferința preoțească de primăvară. Întrunirea a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, lucrările desfășurându-se la biserica „Învierea Domnului” din municipiul Târgu Mureș (cartierul Tudor Vladimirescu).

Luni, 27 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul clericilor din protopopiatul Târgu Mureș, cu prilejul conferinței preoțești de primăvară. Evenimentul a fost găzduit de biserica „Învierea Domnului” din Târgu Mureș (cartierul Tudor Vladimirescu) și a debutat la ora 10.00, prin oficierea slujbei de Te-Deum. Apoi, în prezența Arhipăstorului Alba Iuliei, a avut loc derularea propriu-zisă a lucrărilor. În acest an, întrunirea s-a aflat sub genericul „Teologia suferinței și psihoterapia pastorală”, încadrându-se în planul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți.

În prima parte a evenimentului, părintele protopop Răzvan Șulea a adresat celor prezenți cuvântul de bun venit, după care Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a prezidat lucrările conferinței. Referatele din cadrul întrunirii semestriale au fost susținute de către părintele Andrei Crișan (parohia Miercurea Nirajului), părintele Daniel Boca (parohia Sângeru de Pădure) și părintele Sebastian Moldovan (parohia Șardu Nirajului). La final, Întâistătătorul Eparhiei a rostit un cuvânt de învățătură, adresându-le precuvioșilor părinți stareți și a preacucernicilor părinți parohi de pe raza administrativă a protoieriei Târgu Mureș cuvinte folositoare de suflet și îndemnuri duhovnicești.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Investiţi cu putere de sus, păstorii sufleteşti sunt chemaţi să-L urmeze pe Hristos, despre Care citim, în Faptele Apostolilor, că «a umblat făcând bine» (Fapte 10, 38). Ei sunt datori să aibă, ca şi Mântuitorul, o atitudine plină de bunătate, milostivire şi compasiune, jertfindu-se de dragul oilor cuvântătoare, încredinţate lor spre păstorire. Pe cei bolnavi şi păcătoşi, suferinzi şi disperaţi, preoţii trebuie să-i apropie de sânul Bisericii, care este arca salvatoare şi spitalul obştesc, unde ni se oferă iertare şi vindecare. Asemenea Sfinţilor Apostoli, preoţii Legii Noi au primit multă putere de la Hristos, Doctorul divin, Care le porunceşte: «Tămăduiţi pe cei bolnavi» (Mt. 10, 8)”.

Share