Conferință și lansare de carte la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

În a doua parte a zilei de miercuri, 22 mai 2024, Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a găzduit două evenimente cultural-religioase de excepție. Invitații speciali ai celor două manifestări au fost dr. Cristian Mladin, directorul Bibliotecii „Batthyaneum” din Alba Iulia, și părintele prof. dr. Nicolae Dura, preot al parohiei „Sfânta Înviere” din Viena. Evenimentele, organizate în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și ASCOR Alba Iulia, s-au bucurat de prezența a numeroși părinți profesori, studenți teologi și credincioși din Alba Iulia și împrejurimi.

Începând cu ora 17.00, dr. Cristian Mladin a susținut conferința cu titlul „Gott ist tot? (Dumnezeu este mort?) O incursiune fenomenologică de la Friedrich Nietzsche la Sofronie Saharov”. Evenimentul a fost moderat de către părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, și de către domnul lect. univ. dr. Mihail Qaramah, cadru didactic universitar al instituției. Conferința a fost organizată de către Centrul de Cercetări Inter-religioase și Psihopedagogie Creștină al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În deschiderea manifestării, lect. univ. dr. Mihail Qaramah a realizat o prezentare succintă a invitatului, evidențiind principalele repere ale activității sale științifice. Apoi, a luat cuvântul părintele decan Mihai Himcinschi, sfinția sa subliniind caracterul inedit al conferinței. În cadrul prelegerii rostite cu acest prilej, dr. Cristian Mladin a realizat o incursiune biblică și filozofică de la inauguralul „Adame, unde ești?” la întrebarea „Unde este Dumnezeu?” a lui Friedrich Nietzsche. De asemenea, invitatul întâlnirii a reliefat fenomenul nihilismului, dar și „părăsirea” providențială a lui Dumnezeu, subliniată de Siluan Athonitul și Sofronie Saharov.

În continuare, de la ora 18.00, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Cuvântul și Sfintele Taine”, scrisă de către părintele prof. dr. Nicolae Dura din Viena. Evenimentul a fost moderat de către părintele dr. Nicolae Aloman, preot al parohiei Aiud III și inspector editură și tipărituri în cadrul Eparhiei Alba Iuliei. Lucrarea, apărută în anul 2023, la Editura Reîntregirea, a fost prezentată de către părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă. Cu acest prilej, sfinția sa a adresat mulțumiri părintelui prof. dr. Nicolae Dura pentru prezența în mijlocul părinților profesori și a studenților din Alba Iulia.

Adresându-se celor de față, părintele prof. dr. Nicolae Dura a evidențiat succint particularitățile cărții și contextul în care a întocmit lucrarea, pornind de la faptul că opera prezintă „o viziune ortodoxă temeinică privind unitatea de nedesfăcut și mântuitoare între Cuvântul divin propovăduit și Taina purtătoare de har împărtășit”. În acest context, autorul a subliniat și exemplificat faptul că „oamenii sunt o alcătuire și un produs al cuvintelor și al tainelor, însă noi, creștinii, suntem trăitori și, totodată, realități ale cuvântului divin propovăduit”, făcând referire directă la Sfintele Taine ale Bisericii.

De asemenea, autorul cărții, pr. prof. dr. Nicolae Dura, a punctat faptul că „într-o lume și o vreme pline de cuvinte și debusolare, suntem invitați să ne purificăm, să ne întremăm întru trierea cuvintelor ziditoare și bune și să ne întărim, în viața noastră, prin Sfintele Taine ale lui Dumnezeu”. La final, cei doritori au avut ocazia să achiziționeze lucrarea părintelui profesor Nicolae Dura, apărută sub teascurile Editurii Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. De asemenea, volumul, care însumează 516 pagini, este disponibil și online, pe site-ul web al Editurii Reîntregirii.

Share