Consiliul Național al reprezentanților filialelor ASCOR, desfășurat la Alba Iulia

O nouă întrunire a Consiliului Național al reprezentanților filialelor ASCOR se află în desfășurare în zilele de 6 și 7 noiembrie a.c., la Alba Iulia. La acest eveniment a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, prilej cu care le-a adresat tinerilor prezenți un mesaj părintesc și cuvinte folositoare de suflet.

În perioada 6-7 noiembrie 2021, la Căminul bisericesc „Peregrinus” din municipiul Alba Iulia, se desfășoară Consiliul Național al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, primul organizat în afara Bucureștiului. Reprezentanții ASCOR au ajuns în orașul Marii Uniri în cursul zilei de vineri, 5 noiembrie, prilej cu care, la orele după-amiezii, au vizitat două așezăminte monahale din județul Alba: Mănăstirea „Sfânta Cruce” (Râpa Robilor) din municipiul Aiud și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț.

În dimineața zilei de sâmbătă, 6 noiembrie, de la ora 7.30, tinerii au participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată în biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Mănăstirii „Hristos Pantocrator”. Apoi, după Sfânta Liturghie, tinerii l-au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu în curtea complexului Căminului bisericesc „Peregrinus”. Deschiderea Consiliului Național ASCOR a avut loc la ora 10.00, în Sala „Capernaum” din cadrul Căminului bisericesc „Peregrinus”. În debutul întrunirii, Întâistătătorul Eparhiei noastre le-a adresat celor prezenți un mesaj părintesc în care le-a vorbit despre frumusețea autentică a tinereții.

Apoi, domnul Mihai Paraschiv, inspector patriarhal pe activități de tineret și relația cu ONG-urile bisericești naționale de tineret, a transmis mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după care a subliniat importanța activităților ASCOR desfășurate în cuprinsul Patriarhiei Române. În continuare, Armand Ionescu, președinte ASCOR București, a rostit un cuvânt de bun venit tuturor reprezentanților Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, evidențiind totodată curajul tinerilor de a propovădui Evanghelia și valorile creștine.

În continuare, de la ora 11.30, au avut loc două sesiuni de desfășurare a Consiliului Național ASCOR. Pe ordinea de zi s-au regăsit următoarele teme de discuție: evaluarea proiectelor ASCOR 30 și a proiectelor în conformitate cu tematica anului omagial; strategia proiectelor ASCOR Național pentru anul 2022; participarea în Tabăra Internațională a Tinerilor Ortodocși – SYNDESMOS din Wroclaw, Polonia (21-27 iulie 2022) și stabilirea următorului Consiliu Național. Mâine, 7 noiembrie, în ultima zi a întrunirii, ascoriștii vor participa împreună la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

În cuvântul rostit la finalul întrevederii cu tinerii prezenți la Consiliul Național ASCOR, Ierarhul nostru a spus: „Întâlnindu-mă astăzi cu reprezentanții ASCOR din toată țara, le-am vorbit despre frumusețea duhovnicească la care tinerii ortodocși sunt chemați. Aceasta se realizează prin ascultarea de Hristos, Cel mai frumos «dintre fiii oamenilor» (Ps. 44, 3). El este singurul Care poate întări forțele fizice și ilumina spiritul întunecat, păstrând firea umană în sferele superioare și pe linia binelui moral. În această lume speriată și agresată de epidemie, de conflicte, de schimbări climatice și de neopăgânism, Mântuitorul nostru, Logosul creator, are nevoie de fidelitatea și colaborarea noastră. Tinerii ortodocși, ancorați în Hristos și cu suflete frumoase, pot ajuta eficient Biserica Ortodoxă în lupta ei constantă pentru demnitatea și înfrumusețarea vieții și pentru primordialitatea lui Dumnezeu”.

Domnul Mihai Paraschiv, inspector patriarhal pe activități de tineret și relația cu ONG-urile bisericești naționale de tineret, a subliniat câteva concluzii la finalul celor două sesiuni de desfășurare a Consiliului Național ASCOR: „În contextul secularizării actuale și al unei societăți din ce în ce mai tehnicizate, avem datoria de a ne implica activ în activitatea pastoral-misionară a Bisericii, de a sprijini proiectele și activitățile care se desfășoară sub egida ASCOR, dorindu-ne astfel să fim parte componentă și activă a Bisericii. Ne bucurăm că și anul acesta am putut organiza Consiliul Național al reprezentanților ASCOR, de data aceasta la Alba Iulia, într-un mediu prielnic, de rugăciune și de prietenie. Cu acest prilej, am reușit să identificăm probleme apărute la nivelul fiecărei filiale în parte, stabilind totodată calendarul de activități pentru anul 2022”.

Cu ocazia întrunirii de astăzi, președintele ASCOR Alba Iulia, Petru Mircea, a afirmat următoarele: „Este pentru prima dată când Consiliului Național al reprezentanților filialelor ASCOR – organizat în formatul actual – se desfășoară în afara Bucureștiului și consider că cel mai potrivit loc al acestei întâlniri este Alba Iulia, un oraș în care au existat adunări reprezentative pentru poporul nostru, care au rămas întipărite în mintea și în inima românilor. Totodată, consider că întrunirea desfășurată în aceste zile exprimă, mai mult decât orice altceva, unitatea tuturor membrilor ASCOR. Pe această cale, dorim să aducem mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru cuvântul rostit în deschiderea ședinței și pentru ajutorul acordat, precum și tuturor membrilor și participanților de la Consiliu”.

Share