Copiii parohiei „Buna Vestire și Sfânta Muceniță Filofteia” din Reghin și-au amenajat propriul „colț de rugăciune”

În luna martie, Parohia Ortodoxă „Buna Vestire și Sfânta Muceniță Filofteia” din Reghin a continuat desfășurarea activităților din cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viaţa mea”.

„Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta şi, închizând uşa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie” (Matei 6, 6)

A te ruga este sinonim cu a trăi; a trăi cu Hristos și în Hristos, Care este viața noastră. Rugăciunea este mijloc de despătimire, cale spre rai, este bucuria întâlnirii cu Hristos prin luarea crucii și îl ridică pe om la acea înălțime sufletească care îl face să rostească cu toată ființa, asemenea Sfântului Apostol Pavel: „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine” (Galateni 2, 20). Biserica este locul întâlnirii sensibile dintre rugăciunea noastră și puterea lui Dumnezeu (Pr. Dumitru Stăniloae). Rugăciunea personală este o continuare a celei săvârșite în sfânta biserică.

Participând la cele cinci cateheze, desfășurate începând cu luna februarie în biserica parohială, copiii au aflat cât de importantă și necesară este rugăciunea în viața creștinului și au dorit foarte mult să-și amenajeze fiecare, acasă, colțul lor de rugăciune, acesta fiind și unul dintre obiectivele proiectului nostru.

Astfel, prima activitate a fost pictarea pe lemn a Sfintei Cruci. A urmat apoi confecționarea lumânării, respectiv a candelei, din ceară topită, la care copiii au participat cu mult entuziasm, subliniindu-se în ambele cazuri importanța jertfei, atât de necesară în lucrarea mântuirii noastre.

Următoarele două activități s-au realizat sub îndrumarea d-nei Ileana Botoi, profesor la Colegiul „Petru Maior” din Reghin, instituție partener în cadrul acestui proiect, la care învață o parte din copiii grupului nostru. Este vorba de pictarea unor icoane pe sticlă cu Mântuitorul Hristos, Maica Domnului și alți sfinți dragi copiilor care vor înfrumuseța locul de rugăciune. Și, pentru că, în una din catehezele rostite, copiii au învățat despre rugăciunea inimii, o altă activitate a constituit-o confecționarea de metaniere pe care copiii au învățat să se roage.

La sfârșit, toate acestea au fost sfințite și, astfel, copiii și-au putut realiza fiecare, acasă, colțul lor de rugăciune mult dorit. De acum înainte, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, mâinile care au lucrat totul, se vor împreuna seară de seară pentru întâlnirea cu Domnul, așa cum spune o frumoasă rugăciune, compusă de Ștefania, membră a grupului nostru:

Vestitorii Bucuriei

În odaie eu intrând / Și candela aprinzând,
Îl rog pe Bunul Dumnezeu / Să vină cu harul Său.
S-aprindă cu-a Sa putere/ Candela inimii mele,
Să ardă necontenit / Pentru Domnul meu iubit…”

Preot Andrei Botoi

Share