Corul „Bucuria Comuniunii” din Reghin, prezent la Festivalul Internațional „Kostoski” din Ohrid (Macedonia de Nord)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, Corul „Bucuria Comuniunii” din Reghin a participat, în perioada 21-25 august 2023, la Festivalul International „Kostoski” din Ohrid (Macedonia de Nord). Localitatea Ohrid, situată pe malul lacului cu același nume, este cunoscut ca orașul celor 365 de biserici (câte una pentru fiecare zi a anului) sau „Ierusalimul din Balcani” și face parte, începând cu anul 1980, din Patrimoniul mondial UNESCO.

Festivalul Internațional de folclor „Kostoski” întrunește anual diverse formațiuni artistice din mai multe țări, precum: Grecia, Polonia, Albania, România, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Croația și Bulgaria. În cadrul festivalului, Corul „Bucuria Comuniunii” a interpretat un număr de cinci piese din folclorul transilvănean, reprezentând cu cinste zona Mureșului: „Pe Valea Mureșului”, „Fain îi numele Mărie”, „Ce s-ar face inima”, „Pe unde mă duce valul” și „Mândră Românie”. Momentul muzical a fost înfrumusețat și de o coregrafie de dansuri populare de pe Valea Mureșului Superior. Grupul coral a fost compus din 40 de membri care, cu această ocazie, au fost mici ambasadori ai tradițiilor populare românești. Alături de noi, pe scenă au urcat și membrii Fanfarei „Promenada” din Câmpia Turzii.

Programul artistic a fost precedat de parada grupurilor participante, activitate prin care s-a evidențiat diversitatea costumelor tradiționale ale fiecărei țări. Evenimentul s-a desfășurat pe un traseu de interes turistic, din zona orașului vechi și până la Centrul Cultural Ohrid, aflat pe faleza lacului. În cadrul programului stabilit de organizatori, membrii Corului s-au bucurat și de un tur organizat al orașului Ohrid. Astfel, au fost vizitate mai multe obiective, dintre care amintim: Cetatea Ohrid, biserica „Sfântul Pantelimon” (ridicată pe vatra bisericii Sfântului Clement), biserica „Sfântul Ioan Teologul” - Kaneo, biserica „Sfânta Sofia”, amfiteatrul antic în aer liber (singurul amfiteatru antic grecesc perfect conservat), portul și faleza lacului Ohrid (ce are o suprafață de 383 de kmp, cu o adâncime maximă de 288 metri).

Un alt obiectiv important a fost Mănăstirea Naum și Muzeul Apelor, situate pe partea sudică a lacului Ohrid, distanță parcursă cu vaporul, oferind tuturor ocazia de a face o plimbare cu vaporul și de a descoperi țărmul Albaniei. Mănăstirea Sfântul Naum a fost construită în anul 900 de către Sfântul Naum al Ohridei, ucenicul Sfinților Chiril și Metodie, contemporan al Sfântului Clement. În biserica mănăstirii se află mormântul Sfântului Naum, precum și alte importante obiecte de artă eclesiastică de secol XIII (iconostasul). Alături de obiectivele antice și medieval descoperite, tinerii au avut bucuria de a cunoaște și orașul Struga, aflat la 15 km de Ohrid, localitate unde grupul nostru a poposit pentru patru nopți.

Corul de copii „Bucuria Comuniunii” din Reghin și-a început activitatea în anul 2018, la inițiativa subsemnatului, fiind și dirijorul acestui cor. Din realizările formațiunii corale, menționăm numeroasele participări la concerte de muzică religioasă și patriotică în țară și străinătate, difuzări la posturi de televiziuni locale și naționale, difuzări în cadrul unor emisiuni radio, participări la concursuri naționale și internaționale, obținând premii și trofee, și, nu în ultimul rând, realizarea a patru videoclipuri muzical-religioase. Din repertoriu coral fac parte cântările Sfintei Liturghii, cântece patriotice, folclorice, colinde și cântece religioase.

Oportunitatea de a participa la Festivalul Internațional „Kostoski” a oferit membrilor Corului „Bucuria Comuniunii” o adevărată experiență culturală, artistica și spirituală. Cu toții s-au întors cu dorința de a participa la cât mai multe activități similare, prin care să evidențieze valoarea cultural-artistică a identității românești.

Pr. dr. Vasile Farcaș

Share