Cursuri de formare pentru profesorii de Religie din Județul Alba

Luna noiembrie a anului 2023 a adus noi oportunități de dezvoltare profesională și personală pentru profesorii de Religie din județul Alba, prin demararea unor cursuri specifice acestei discipline, menite să dezvolte abilitățile de relaționare, comunicare și ascultare, atât de importante în cadrul acestei discipline.

Astfel, în perioadele 17-19 noiembrie și 24-26 noiembrie, două grupe a câte zece profesori de Religie au participat la cursul despre „vindecarea rănilor sufletești”, susținut în mod gratuit de către Societatea Biblică Interconfesională din România (S.B.I.R.), prin doamnele formator Cristina Maftei și Iuliana Enache. Acest curs își propune unele teme de o sensibilitate aparte, cum ar fi: (1) Dacă Dumnezeu ne iubeşte, atunci de ce suferim?; (2) Cum pot fi vindecate rănile din sufletul nostru?; (3) Exerciţiu de ascultare; (4) Ce se întâmplă când cineva jeleşte?; (5) Ce este iertarea?; (6) Traume și binecuvântări transgeneraționale; (7) Aducerea durerii în faţa Crucii Mântuitorului.

Aceste subiecte de discuție reușesc nu doar să problematizeze, ci și să formeze profesorii de Religie pentru a deveni adevărați mărturisitori ai darurilor și iubirii lui Dumnezeu în rândul oamenilor. La fel ca și preotul, profesorul are misiunea de a transmite elevului învățăturile și poruncile creștine lăsate de Mântuitorul Hristos. Profesorul de Religie trebuie să fie un model pentru elev, însă elevul nu trebuie să uite niciodată că Modelul suprem al omului este doar Hristos.

Calitățile unui bun profesor de Religie s-ar rezuma la următoarele: (1) Profesorul trebuie să fie un bun creștin, un iubitor al valorilor creștine; (2) El trebuie să aibă dăruire în tot ceea ce face la clasă. Un profesor cu vocație este o persoană pe care elevii o îndrăgesc ușor; (3) Smerenia, blândețea, răbdarea și sinceritatea sunt calități pe care profesorul de Religie trebuie să le aibă. Profesia de dascăl nu este o meserie, ci este un dar primit de la Dumnezeu. Profesorul de Religie trebuie să se dăruiască pe sine elevilor; (4) El trebuie să fie un dascăl profesionist. Nu există profesor perfect în tot ceea ce face, însă misiunea profesorului de Religie constă în a fi pregătit pentru orice se poate ivi la o clasă de elevi.

Pe lângă cele enumerate, între profesor și elev trebuie să existe o relație bazată pe respect și încredere. Profesorul trebuie să le vorbească elevilor despre Dumnezeu, raportându-se la Sfânta Scriptură și Sfinții Părinți. Aceste abilități sunt împrospătate prin participarea la aceste cursuri de formare, care promovează ora de Religie ca fiind acel moment de taină în care elevii și profesorul sunt într-o comuniune permanentă cu Hristos. Mai mult decât atât, acest curs ne aduce în fața ochilor inimii faptul că profesorul de Religie să fie deschis spre anumite probleme de viață pe care elevii le-ar putea avea și să dobândească suficiente cunoștințe din domeniul psihologiei, psihoterapiei sau cel al consilierii, necesare pentru a face față unei intervenții inițiale atunci când situația o cere.

Prof. Laura Popa
Inspector școlar pentru Religie

Share