De Praznicul Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Catedrala Reîntregirii

Cu ocazia Praznicului Bobotezei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală. În Ajunul sărbătorii, Chiriarhul nostru a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească. În ziua Praznicului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a săvârșit slujba Aghiasmei celei mari.

De slăvitul Praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din orașul Marii Uniri. În Ajunul sărbătorii, de la ora 18.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba Pavecerniței mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească în care a evidențiat puterea sfințitoare și purificatoare a apei Botezului. În ziua Praznicului, începând cu ora 9.30, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. În continuare, după Sfânta Liturghie, în fața complexului Catedralei arhiepiscopale, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba Aghiasmei celei mari, la care au luat parte numeroși credincioși.

În cuvântul adresat celor prezenți în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi, cerurile s-au deschis și sunt deschise deasupra noastră, de unde Preasfânta Treime revarsă peste noi mângâieri și binecuvântări dumnezeiești. Astăzi, Duhul Sfânt se va pogorî peste ape ca să le sfințească, prefăcându-le în organ de vindecare și de har. Astăzi putem lua Aghiasmă mare, apă sfințită, la casele noastre, pentru ca să ne stropim cu ea și să stropim lucrurile din jurul nostru și animalele pe care le avem. De asemenea, e bine să o consumăm timp de opt zile la rând, pentru ca să primim ajutor dumnezeiesc în nevoile și în trebuințele noastre. Pentru toate aceste daruri primite de la Dumnezeu Cel închinat în Sfânta Treime, se cade să exclamăm într-un glas: «Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrările Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns spre a lăuda minunile Tale»”.

 

Share