De Praznicul Botezului Domnului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a liturghisit la Catedrala mare din Târgu-Mureș

În ziua slăvitului Praznic al Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din Târgu-Mureș. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, după care a oficiat slujba Aghiasmei celei Mari.

Joi, 6 ianuarie 2022, în ziua Praznicului Botezului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din Târgu-Mureș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul reședință de județ. După Sfânta Liturghie, în fața locașului de cult, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba Aghiasmei celei Mari. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele protopop Olimpiu Zăhan, preot al parohiei Târgu-Mureș VIII, părintele Silviu Negruțiu, preot al parohiei Târgu-Mureș II, și părintele Petru Șerban, păstor al parohiei Târgu-Mureș II, sector II.

În cuvântul de învățătură, Ierarhul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Să citim și să ascultăm cuvântul Sfintelor Scripturi, căci din Legea dumnezeiască învățăm care este voia lui Dumnezeu. Să ne înviorăm sufletul cu «oxigenul rugăciunii», căci prin convorbirea noastră cu Dumnezeu înțelegem ce se cere de la noi. Să ne mărturisim păcatele noastre și să primim în mod frecvent Trupul și Sângele lui Hristos, pentru a ne uni voința și viața noastră cu voința și viața Lui. În această zi să luăm cu bucurie Aghiasmă, apă sfințită, convinși că prin stropirea cu ea și prin gustarea din ea amărăciunile inimii se vor topi, diavolii vor fugi și vom primi mângâiere și ajutor la vreme de boală și încercare și în toate nevoile noastre personale și familiale. Acestea sunt câteva mijloace prin care noi putem să realizăm predarea noastră integrală lui Hristos, lui Dumnezeu, și împlinirea voinței Sale sfinte”.

Biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș a fost ridicată în prima jumătate a secolului XX, pe parcursul a nouă ani, la inițiativa protopopului Ștefan Rusu. La data de 10 mai 1925, în prezența Episcopului Nicolae Ivan al Clujului, a fost așezată piatra de temelie a edificiului, slujba de sfințire a noului locaș de închinare fiind oficiată în 2 decembrie 1934. De asemenea, între anii 1970-1986, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii. La data de 12 august 2012, în urma finalizării lucrărilor de reabilitare și înfrumusețare efectuate, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, dimpreună cu ierarhii eparhiilor sufragane Mitropoliei Ardealului, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii, în prezența a numeroși clerici și credincioși din municipiu și împrejurimi.

Share