Denia Prohodului Domnului, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

În a cincea zi a Săptămânii celei Mari, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala arhiepiscopală. În prezența a sute de credincioși albaiulieni, Ierarhul nostru a oficiat Denia Prohodului Domnului și a rostit cuvântul de învățătură.

Vineri, 14 aprilie 2023, în a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Începând cu ora 18.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Denia Prohodului Domnului (Utrenia Sâmbetei celei Mari), slujbă în care ne este pusă înainte îngroparea Mântuitorului Hristos și Pogorârea Sa la iad. De asemenea, în prezența a sute de credincioși din vechea Cetate a Bălgradului, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Pentru că Hristos a părăsit totul, noi putem moșteni totul. Pentru că El a răbdat chinurile, noi avem nădejde că întru El suntem mai mult decât biruitori, pentru că ne-a iubit. Pentru că El a împărtășit viața noastră de necaz și durere, noi putem să ne împărtășim de viața Lui plină de slavă și de pace. După Cina cea de Taină, a spus: «Slava pe care Tu Mi-ai dat-o, Părinte, Eu le-am dat-o lor». Și a mai spus: «Pacea Mea dau vouă, pacea Mea las vouă, nu cum v-o dă lumea v-o dau Eu vouă». Datorită morții lui Hristos, noi putem să trăim în veci lângă Dumnezeu. Datorită Învierii Sale, noi trebuie să nu ne mai temem de moarte. Datorită iubirii Sale totale, noi trebuie să Îl iubim pe Împăratul slavei crucificat, pentru că El ne-a iubit mai mult decât oricare altul în această lume, dăruindu-Se de bună voie pentru mântuirea noastră. Iată de ce, în această seară sfântă, noi cântăm în stih de prohod: «Te slăvim pe Tine, Iisuse Doamne / Și-ngroparea Îți cinstim și patimile / Că din stricăciune Tu ne-ai izbăvit»”.

În ultima parte a Deniei, după Doxologia mare, a avut loc tradiționala procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Reîntregirii, ceremonie care înfățișează și, totodată, actualizează drumul de la Golgota la mormântul Domnului Hristos. În cadrul ritualului au avut loc patru opriri, ocazie cu care au fost rostite patru ectenii speciale. La finalul procesiunii, în momentul intrării în locașul de rugăciune, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, evidențiind prin acest gest dorința de a deveni părtași ai morții și Învierii Mântuitorului.

Share