Denia Prohodului Domnului, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

În a cincea zi a Săptămânii celei Mari, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Încoronării. Ierarhul nostru a oficiat Denia Prohodului Domnului și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a sute de credincioși albaiulieni.

Vineri, 18 aprilie 2025, în cea de-a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. De la ora 18.00, Arhipăstorul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Denia Prohodului Domnului (Utrenia Sâmbetei celei Mari), slujbă în care ne este pusă înainte îngroparea Mântuitorului Hristos și Pogorârea Sa la iad. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a sute de credincioși din vechea Cetate a Bălgradului.

În finalul cuvântului adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Pe Cruce, Hristos a pironit păcatele noastre și ne-a împăcat cu Dumnezeu. Acolo, El ne-a eliberat de osânda iadului și a deschis ușa Raiului. Prin moartea pe Cruce a Fiului Său, Dumnezeu Tatăl ne-a făcut pe noi fii adoptivi ai Săi și împreună-moștenitori cu Hristos în Împărăția Sa. În această seară, parcă Îl auzim pe Hristos Iisus, Cel răstignit pe Cruce, spunând prin gura Sfântului Român Ioan Iacob de la Iordan: «Birnic morții tu erai / Pe vecie osândit / Dar luând Eu vina ta / Birul morții l-am plătit. [...] Răstignit între tâlhari, / Socotitu-M-am blestem / Ca pe tine iar moștean / La viață să te chem». Se cuvine ca la Iubirea divină răstignită pe Golgota să răspundem cu iubirea noastră. De asemenea, este bine să zicem cu imnograful sfânt: «Ne închinăm Patimilor Tale, Hristoase. Arată-ne nouă și slăvită Învierea Ta»”.

În ultima parte a Deniei, după Doxologia mare, a avut loc tradiționala procesiune cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Reîntregirii și Încoronării, ceremonie care înfățișează și, totodată, actualizează drumul de la Golgota la mormântul Domnului Hristos. În cadrul ritualului au avut loc patru opriri, ocazie cu care au fost rostite patru ectenii speciale. La finalul procesiunii, în momentul intrării în locașul de rugăciune, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, evidențiind prin acest gest năzuința de a deveni părtași ai morții și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Share