A doua ediție a Taberei de vară „Trăiește frumos întru Hristos”, în parohia Goreni, protopopiatul Reghin

În decursul lunii august, în parohia Goreni, protopopiatul Reghin, s-a desfășurat a doua ediție a Taberei de vară „Trăiește frumos întru Hristos”. Acțiunea a reunit peste 50 de copii și adolescenți, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani. Prin activitățile educaționale, creative și catehetice desfășurate, ne-am dorit să le transmitem participanților faptul că în toate cele ale vieții este esențial să Îl avem în inimi pe Hristos, începând astfel să trăim frumos și autentic. Pe parcursul taberei, am avut invitați valoroși și specialiști în diverse domenii.

Pentru a pune început bun, ne-am întâlnit la biserică și ne-am rugat Bunului Dumnezeu să ne ajute pe parcursul activităților. Acțiunile au fost împărțite în două categorii, în funcție de vârstele participanților. Îndeletnicirile pentru cei mici au debutat cu multă voie bună. Crina Pintea, animator de la „Cri Cri Activity”, a pregătit numeroase jocuri de mișcare și socializare. Alături de Diana Mălinaș, consilier școlar, copiii au reflectat la cuvintele sfinte: „Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Luca 6, 31), lecturând apoi povestea „Regula de aur” de Ilene Cooper.

Copiii au petrecut și o zi la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin. Cu această ocazie, am vizitat interiorul centrului, unde am admirat costume populare, piese vestimentare și de mobilier, precum și multe alte unelte și obiecte de odinioară. Ne-am bucurat apoi de satul muzeului, unde am admirat căsuțele și biserica din lemn „Sfântul Ioan Botezătorul”. Înv. Olivia Andone i-a învățat pe cei mici priceasna „Maica Cerului”, pe care aceștia au cântat-o ulterior în biserica noastră de Adormirea Maicii Domnului.

De asemenea, am avut parte și de un picnic plin voie bună și de activități pline de folos. Înv. primar Ana Cîmpean a îndrumat copiii să realizeze, cu ajutorul mai multor tehnici, colaje florale superbe, dar și să picteze pe pietre diverse modele. Totodată, înv. primar Erika Monika Cristian i-a animat pe copii prin dans și muzică. Ultima întâlnire cu cei mici din cadrul taberei a cuprins două părți: cateheză și atelier de creație. Pe această cale, le-am vorbit copiilor despre Biserică – structură, simbolism, slujbe și semnificația vesmintelor. Apoi, Diana Corina Rus i-a îndrumat pe copii să picteze o biserică pe lemn. Principala activitate a adolescenților a fost atelierul de iconografie, îndrumat de prof. Dorina Gabor (disciplina Religie) pe parcursul a două zile.

De asemenea, în cadrul activităților, am avut-o în mijlocul nostru pe Laura Iacob, medic specialist psihiatru și psihoterapeut, care le-a vorbit adolescenților despre „Cum să ne urmăm visul?”. Astfel, adolescenții au avut ocazia să pună întrebări despre frământările pe care le au. O altă activitate a fost susținută de voluntarii de la SMURD Târgu-Mureș, care au realizat o demonstrație referitoare la tehnicile acordării primului ajutor. Totodată, am avut și o seară dedicată muzicii. Interpreta de muzică populară Emanuela Coasta, fiică a satului nostru, a pregătit jocuri muzicale, urmate de Karaoke.

Îndrumați de asist. univ. Andreea Șițoiu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea „Transilvania” din Brașov, adolescenții au discutat despre aspecte generale legate de învățare și despre motivele pentru care e important sa învățăm. Ultima activitate cu adolescenții a avut loc pe domeniile „Liliac” din satul Batoș. Aici, prof. ing. Alexandru Andone a susținut o interesantă lecție de geografie și istorie despre comuna Batoș.

O activitate comună, atât cu cei mici, cât și cu adolescenții, a fost excursia în Alba Iulia. În municipiul reședință de județ, am vizitat Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Museikon, Catedrala Reîntregirii, ocazie cu care am asistat la schimbul de gardă din Cetatea Alba Carolina. La întoarcere, ne-am închinat la Mănăstirea Râmeț, la Mănăstirea Dumbrava și la Mănăstirea Recea. În ultima zi de tabără, participanții, voluntarii și colaboratorii au primit diplome, în semn de prețuire și recunoștință. Slavă Domnului pentru toate!

Pr. paroh Daniel Rus

Share